Kina želi prekid rata FOTO: Pexels Abel Blanco

Kina se nada dogovoru o ublažavanju trgovinskog rata sa SAD

Kina želi prekid rata FOTO: Pexels Abel Blanco
Kina ide u glavni grad Argentine u nadi da će doći do dogovora o ublažavanju trgovinskog rata sa SAD, rekao je kineski ambasador u SAD Čui Tiankai.

On je, pre nego što se pridružio delegaciji predsednika Si Đinpinga na samitu G20 koji se održava ove nedelje u Buenos Ajresu, govoreći za Rojters rekao da su dve države odgovorne da sarađuju u interesima svetske ekonomije.

Čui upozorava na moguće teške posledice ako ljudi koji raspiruju vatru u SAD pokušaju da prouzrokuju raskol između dve najveće svetske ekonomije. 

On je napravio poređenje sa carinskim ratovima koje su industrijske zemlje vodile tokom tridesetih godina prošlog veka, koji su doveli do kolapsa globalne trgovine i pojačanih tenzija u periodu do Drugog svetskog rata. 

"U prošlom veku imali smo dva svetska rata, a između njih veliku depresiju. Mislim da niko ne bi trebalo da pokuša da ponovi istoriju", rekao je on. 

Čui Tiankai je kazao da je Kina želela da izbegne trgovinski rat i da se nadala rešenju zastoja izazvanog zahtevima američkog predsednika Donalda Trampa za velikim ustupcima iz Pekinga kako bi ispravili visok trgovinski deficit sa Kinom. 

On je dodao i da ne veruje da je Peking ozbiljno razmišljao o korišćnju ogromnog duga Ministarstva finansija SAD kao glavno oružje u ovom trgovinskom ratu, navodeći zabrinutost da bi takav potez ozbiljno destabilizovao finasijska tržišta. 

Kina poseduje najveći procenat američkog spoljnog duga i to u iznosu od čak 15,97 biliona dolara. 

Amerika i Kina su ušle u otvoren trgovinski sukob u julu kada je američki predsednik Donald Tramp nametnuo dodatne carine na 218 kineskih artikala iz uvoza kako bi rešio trgovinski deficit sa Kinom od 500 milijardi dolara. 

Od tada, nekoliko puta su sa obe strane nametane nove dažbine na uvoz uprkos brojnim pokušajuma da se ovaj sukob reši dijalogom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara