Kina tražila pomoć od Švajcarske u snabdevanju delovima za respiratore

Foto: Jernej Furman (Flickr)

Kina je zatražila od Švajcarske pomoć u snabdevanju delovima za proizvodnju respiratora, jer domaći proizvođači ne mogu da povećaju proizvodnju i zadovolje globalnu potražnju, piše list South China Morning Psost.

Zbog skoka potražnje za respiratorima usled pandemije koronavirusa, kineski proizvođači suočili su se sa nestašicom komponenata i preprekama zbog različitih standarda kvaliteta u svetu. 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je od švajcarskog kolege Ignjacija Kasija zatražio „značajno povećanje“ u snabdevanju potrebnim delovima.

„Zemlje poput Švajcarske su snabdevači važnih delova za respiratore. Nadamo se da Švajcarska može da značajno poveća snabdevanje kako bi pomogla kompanijama da povećaju proizvodnju i olakša hitnu situaciju“, rekao je Vang.

Kasi je odgovorio da će Švajcarska sarađivati sa Kinom oko povećanja proizvodnje respiratora, kao i lekova i vakcina, i da će obezbediti stabilnost lanaca snabdevanja.

Kina je vodeći proizvođač medicinskih rukavica, odeće, respiratora i druge važne opreme. Ipak, ministarstvo industrije saopštilo je da izazove sada predstavljaju izuzetno velika međunarodna potražnja i ograničeni kapaciteti.  Direktor Biroa za nadzor i koordinaciju pri ministarstvu Huang Libin rekao je da su glavni faktori koji onemogućavaju brže povećanje proizvodnje nestašica delova, strani standardi za kvalitet i nova stroga pravila koje je Kina uvela na izvoz medicinske opreme.

Drugi zvaničnik kineskog ministarstva industrije Čen Kelong rekao je da, pod trenutnim uslovima, Kina može nedeljno da proizvede oko 2 200 invazivnih respiratora, što je manje od petine ukupnog proizvodnog kapaciteta u svetu.

„Nije mnogo realistično misliti da Kina može da potpuno zadovolji snabdevanje za globalno sprečavanje pandemije“, rekao je Čen i dodao da je za proizvodnju naprednih medicinskih uređaja potrebno više vremena, kako bi bezbednosti standardi bili ispoštovani.   

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara