Kina uzdržana, ali državni mediji traže "osvetu" zbog zabrane Huawei opreme

Foto: Pixabay

Zvanični Peking treba da reaguje na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da tu kompaniju potpuno izbaci sa svog tržišta, jer će se u suprotnom stvoriti utisak da ga je lako zaplašiti, navodi se u tekstu kineskog državnog medija Global tajmsa, prenosi Gardijan.

Stav koji se iznosi u kineskom listu odnosi se na "javnu i bolnu osvetu", koja bi trebalo da bude odgovor na britansku zabranu kompanije Huavei.

Vlada te zemlje je odlučila da kineskom gigantu zabrani učešće u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu, kao i da potpuno izbaci iz upotrebe sve njene uređaje za telekomunikacije, do 2027. godine.

Global tajms pozvao je Kinu da ne ostane pasivna.

"Za Kinu je važno da se osveti Ujedinjenim Kraljevstvu, u protivnom će svi misliti da nas je lako zlostavljati. Takva odmazda bi trebalo da bude bolna i javna za Veliku Britaniju", navodi se u članku tog lista.

Odnosi sa Pekingom pogoršali su se prošlog meseca kada je Britanija kritikovala nametanje sveobuhvatnog zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji.

Britanija je tada podržala prodemokratske aktivnosti i ljude koji su protestovali, a Kina odgovorila da će preduzeti odgovarajuće mere.

Kineske vlasti se još uvek trude da ne pogoršaju tenzije u odnosima dve zemlje i donesu mere, koje bi predstavljele odgovor na britansku zabranu kompanije Huavei, koja je, kako se ocenjuje, izdejstvovana pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Ranije ovog meseca, kineski ambasador u Londonu, Lui Žaoming izjavio je da bi bilo kakva zabrana Huaveia od strane Britanije pokazala koliko ona zavisi od SAD.

On se u utorak, povodom najnovije odluke, oglasio na društvenim mrežama, ocenom da je ona "iznenađujuća i pogrešna".

Ipak, Global tajms zaključuje da nije neophodno da odnosi sa Britanijom prerastu u sukob, jer ona nije SAD, Australija ili Kanada, već možda "najslabija karika" u bezbednosnom kompleksu anglofonih država.

Na duge staze ta država, kako se dodaje, nema interes da se okrene protiv Kine, jer se problem u vezi sa Hong Kongom polako zaboravlja.

"Britanija može samo da u potpunosti ukloni Huavei do 2027. godine, što ukazuje na to da je tu kompaniju teško istisnuti sa nekog tržišta. Ali, ovde može da dođe i do nekih promena, pre ili kasnije", zaključio je urednik Global tajmsa Hu Žiđin.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara