Kina zabranila domaćim medijima da izveštavaju o filmu "Mulan"

Foto: Pixabay

Kineske vlasti tražile su od tamošnjih medijskih kuća da ne pokrivaju izlazak Diznijevog igranog filma Mulan, u uredbi izdatoj usled međunarodne kontroverze oko veze filma snimanog u Sinkjangu, piše Rojters (Reuters).

Tri anonimna izvora rekla su za Rojters da su primili obaveštenje o zabrani, a dva su navela da je direktivu uputila Kineska administracije za sajber-prostor.

U samoj uredbi nije naveden razlog, ali izvori veruju da je zbog veze filma sa kontroverzom oko Sinkjanga.

Film je delimično snimljen u Sinkjangu, a produkcija se zahvalila tamošnjim vlastima, zbog čega su mnogi na društvenim mrežama tražili bojkot filma.

Ugnjetavanje etničkih Ujgura i drugih muslimana u Sinkjangu kritikovalo je više međunarodnih organizacija, Sjedinjene Amerike Države, kao i aktivisti za ljudska prava.

Film je već bio bojkotovan zbog toga što je glavna glumica javno podržala hongkonšku policiju i njihovu reakciju prema demonstrantima u Hongkongu.

Međutim, prepolovljeni kapaciteti bioskopa usled mera zaštite protiv koronavirusa već su ograničili prihode od filma, još pre nego što je izdata uredba po kojoj se zabranjuje medijsko praćenje filma.

Film, baziran na kineskoj narodnoj priči, napravljen je sa fokusom sve važnije kinesko tržište.

Usled pandemije film je, umesto u bioskopima, na mnogim tržištima izašao na Diznijevom striming servisu, gde se može gledati za dodatnih 30 dolara na već plaćenu mesečnu pretplatu.

Do sad je prodato 9,78 miliona juana u bioskopskim kartama, odnosno 1,43 miliona dolara, čineći 55 odsto svih prodaja karata širom Kine za prikazivanja u petak.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara