Foto: Pixabay

Kina zabranjuje američku opremu u državnim kancelarijama

Foto: Pixabay
Vlada u Pekingu je naredila svim državnim organima i javnim institucijama da iz svojih kancelarija uklone računarsku opremu i programa iz drugih država, prenosi Fajnenšl tajms (Financial Times).

Taj list tumači da bi ovaj potez bio potencijalno razoran za proizvođače kancelarijskog hardvera i softvera, poput HP, Dela i Majkrosofta.

Krajni rok za primenu ovih mera je tri godine i predstavlja deo širih napora za ojačavanje domaćih tehnoloških kompanija.

Lokalni analitičari ocenjuju da bi zbog nove directive trebalo da se ukloni između 20 i 30 miliona komada opreme, od računara do štampača.

Isti analitičari naglašavaju da je naredba stigla iz Centralne kancelarije Komunističke partije Kine početkom ove godine, ali da je sada upućen zahtev da se sa primenom mera ubrza.

Trenutno se procenjuje da američke tehnološke kompanije ostvaruju čak 150 milijardi dolara prihoda u Kini, ali da je najveći deo tog prihoda dolazi od kupaca iz privatnog sektora.

Sjedinjene Američke Države i Kina mesecima vode trgovinski rat koji je do sada svetsku ekonomiju koštao desetine milijardi dolara. 

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara