FOTO: Pixabay

Kineske fabrike suočavaju se s najbržim padom izvoznih narudžbina

FOTO: Pixabay
Kineske fabrike suočavaju se sa najbržim padom izvoznih narudžbi od finansijske krize iz 2008. godine, što podstiče zabrinutost da je ekonomija zemlje oslabila.

Sveži ekonomski podaci pokazuju da se proizvodna aktivnost u Kini u februaru smanjila, već treći mesec za redom, najbrže u tri godine, prenosi B92.

Ovo je povuklo zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) na samo 49,2, sa 49,5 u januaru, što je najslabije čitanje od februara 2016. godine. 

Podindeks koji meri izvoz bio je posebno slab. On je zabrinjavajuće pao na samo 45,2 i najniži od februara 2009. godine kada je globalna ekonomija bila duboko u recesiji. 

Međutim, nisu sve vesti loše. Kineski sektor usluga porastao je u februaru (iako sporijim tempom). Ali pogoršanje u proizvodnom sektoru će pojačati zabrinutost da trgovinski rat sa Amerikom izaziva značajnu štetu. 

Podsetimo da je su sredu američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer upozorio Kongres da još mnogo toga treba da se uradi kako bi se postigao potpun trgovinski sporazum. 

Ova vest je razočarala investitore, i oborila šangajski kompozitni indeks na 0,5 odsto. 

Geopolitički strah takođe je prisutan na tržištima, kako se Kašmirska kriza pojačava. Najnovija vest da je samit Tramp-Kim prekinut bez sporazuma i dogovora takođe će razočarati investitore.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara