FOTO: Pixabay

Kineske investicije u Evropi i Severnoj Americi najniže u poslednjih 10 godina

FOTO: Pixabay

Kineske investicije u Evropi i Severnoj Americi 2019. godine dostigle su najnižu tačku u poslednih 10 godina, rezultati su analize kompanije Baker McKenzie u partnerstvu sa vodećim istraživačem Rhodium Group.

Investicije u Evropi opale su za 40 odsto a u Severnoj Americi za 27 odsto prošle godine i iznosile su ukupno 19 milijardi američkih dolara, navodi se u analizi.

Najveće kineske investicije u Evropi bile su u Finskoj (5,3 milijarde dolara), Švedskoj (1,3 milijarde), Nemačkoj i Italiji (po 700 miliona).

Takođe, investicije u Irskoj porasle su za 50 odsto.

U Kanadi i SAD Kina je najviše ulagala u Kanzasu (dve milijarde dolara), Britanskoj Kolumbiji i Kaliforniji (po 700 miliona), Tenesiju (400 miliona) i Mejnu (200 miliona).

"Liberalizacija politike od strane Vlade Kine ukinula je ranije pragove koji su nametnuti stranim investitorima i dovela do sklapanja ugovora u automobilskom i finansijskom sektoru. Ovo može dovesti do toga da se kineske investicije u inostranstvu vrate na viši nivo narednih godina”, rekao je Majkl DeFranko iz Baker McKenzie.

PROČITAJTE JOŠ:

Kinezi promenili metodu otkopavanja u rudniku Čukaru Peki

Srbija i PowerChina dogovaraju projektovanje metroa u Beogradu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara