Ilustracija FOTO: Pexels

Kineske tehnološke kompanije bore se za globalnu nadmoć protiv Amerike

Ilustracija FOTO: Pexels
Kineske tehnološke kompanije bore se protiv kompanija iz Sjedinjenih Država za globalnu nadmoć. Zasada im ide prilično dobro, ali, uprkos tome, još uvek zaostaju onde gde je najvažnije.

Kina je dom gotovo jedne trećine svetskih 326 jednoroga, odnosno startapa vrednih više od milijardu dolara, navodi se u izveštaju Credit Suisse-a.

Ali američke kompanije imaju veliku prednost kada se radi o najvažnijim sektorima kao što su veštačka inteligencija, softver i robotika.

Naime, svega 14% kineskih jednoroga fokusirano je na te visokotehnološke industrije, u poređenju sa 40% njihovih američkih kolega. 

Sjedinjene Države i Kina zajedno čine tri od četiri četvorougla jednoroga na globalnom nivou, s njih 156 i 93.

PROČITAJTE JOŠ:

Glavna prepreka Kine za veći proboj je njen relativni nedostatak ulaganja u istraživanja.

Kineska potrošnja na istraživanje i razvoj od 2000. do 2009. godine činila je samo 1,2% BDP-a zemlje, što je daleko manje od prosečnih rashoda zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za 2,2% u istom periodu.

Iako Kina intenzivno radi na smanjivanju jaza, rane investicije pružaju osnovu za pojavu jednoroga.

Veštačka inteligencija i robotika su u velikoj meri viđeni kao ulaz u budućnost tehnologije i zbog toga predstavljaju centralni deo bitke između Vašingtona i Pekinga za globalnu dominaciju. 

Prošle nedelje, Trampova administracija je naglasila njihovu važnost, imenujući Michaela Kratsiosa  za prvog čoveka američke tehnologije.

Kratsios, koji se fokusira na oblasti kao što su 5G, AI (veštačka inteligencija), kvantna računanja i autonomna vozila, rekao je  da će njegov tim nastaviti da pokreće te inicijative.

"Naš primarni cilj je da osiguramo američko vođstvo", najavio je.

Međutim, to nije uplašilo Kinu. 

Oni su, naime, već dogurali daleko u nekim oblastima i vodeća su zemlja sveta u razvoju 5G tehnologije.

Tako, kineski tehnološki gigant Huavei ima najviše patenata za bežične mreže nove generacije, koji će pomoći snabdevanju drugim novim tehnologijama, kao što su autonomna vozila i pametni gradovi. 

Huavei se brzo pojavio kao globalni lider u 5G, uprkos kampanji koju su protiv njega vodile Sjedinjene Američke države, kojom su lobirale i vršile pritisak da se zabrane njihova oprema u zemljama širom sveta.

Uz to, kineska vlada je objavila da i ona planira da postane dominantna sila u veštačkoj inteligenciji do 2030. godine, imajući pri tome na umu planiranu investiciju od skoro 150 milijardi dolara, kojom planira da  prestigne Ameriku.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.