Kineski državni mediji šire pogrešne teorije o poreklu koronavirusa

Foto: FoNet/AP

Kineski državni mediji šire teorije kojima tvrde da je pandemija koronavirusa započela izvan Kine, uoči istrage Svetske zdravstvene organizacije o poreklu virusa, piše Fajnenšal tajms.

People’s Daily, službene novine Komunističke partije Kine, prenose putem društvenih mreža da "svi dostupni dokazi" sugerišu da virus "nije započeo u kineskom gradu Vuhanu".

Objava na društvenoj mreži prati seriju izjava kineskih zvaničnika i naučnika koji su pokušali da dovedu u sumnju uverenje da je Sars-Cov-2, virus koji uzrokuje COVID-19, prvi put prešao na ljude upravo u Kini.

Jedna od ideja koja se promoviše je da je virus u Vuhan donet smrznutom hranom ili njihovom ambalažom, a da je njegovo širenje samo bilo pojačano na lokalnim pijacama.

"Ako se setimo ranog izbijanja epidemije u Vuhanu početkom godine, pacijenti sa tržišta morskih plodova Huanan bili su koncentrisani u delu sa smrznutim morskim plodovima... Svi ovi tragovi ukazuju na to da su smrznuti morski plodovi koji su uvezeni poreklo izbijanja", rekao je Vu Žunju, epidemiolog iz kineskog Centra za kontrolu bolesti.

Naučnici su prethodno pronašli dokaze da virus može ostati aktivan u hladnom okruženju tokom dužeg vremenskog perioda, ali stručnjaci izvan Kine se u velikoj meri slažu da transport zamrznute robe predstavlja zanemarljiv rizik od izazivanja infekcija.

Kina tvrdi da je otvorena za istragu porekla virusa. Međutim, prvi tim koji je Svetska zdravstvena organizacija poslala da utvrdi smernice za kasnije studije nije uspeo da poseti Vuhan.

U ponedeljak je Majkl Rajan, izvršni direktor SZO-ovog zdravstvenog programa, rekao da bi tim trebalo da započne potragu u Vuhanu i odatle prati dokaze.

Kineski napori da dokažu da virus potiče izvan zemlje prete da pogoršaju već urušene odnose sa SAD u poslednjim nedeljama mandata predsednika Donalda Trampa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Yuhu

    Ne postoje pravi dokazi da je virus potekao iz Wuhana. Možda je iz nekih drugih krajeva Kine. To potvrđuju međunarodni forenzičari o poreklu virusa. A ne zna se ni ko je "nulti pacijent". Pojavilo se nekoliko dokaza da su se u Evropi pojavili pacijenti sa virusom COVID-19 još u Novembru 2019, ali tada se nije znalo za ovaj novi korona virus.