Kina - ilustracija FOTO: Pexels David Besh

Kineski predsednik obećao veće otvaranje Kine za uvoznu robu

Kina - ilustracija FOTO: Pexels David Besh
Kineski predsednik Si Đinping obećao je, na sajmu trgovine u Šangaju koji za cilj ima da predstavi Kinu kao globalnog kupca, veće otvaranje Kine za uvoznu robu, ali se nije osvrnuo na američke i evropske žalbe na tehnološku politiku i ograničenja za strane firme.

Kineski međunarodni sajam uvoza koji je otvoren danas, deo je napora Pekinga da razvije trgovinske veze uz istovremeno opiranje pritisku da promeni planove industrijskog razvoja za koje SAD, Evropa, Japan i drugi trgovinski partneri tvrde da predstavljaju kršenje obaveza u domenu otvaranja tržišta.  

"Iskreno smo posvećeni otvaranju kineskog tržišta", rekao je Si Đinping u obraćanju odabranoj publici, i obećao da će Kina "prigrliti svet".  

Na petodnevnom sajmu u Šangaju učestvuje oko 3.600 kompanija iz 152 zemlje. One se bave prodajom najrazličitijih stvari, od egipatskih urmi do nemačkih fabričkih mašina.  

Kineska vlada koristi privlačnost sve većeg kineskog potrošačkog tržišta da bi umanjila primedbe da Peking zloupotrebljava globalni trgovinski sistem kršeći obećanja o otvaranju tržišta.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara