Kompanija Sunrise ubrzava uvođenje 5G mreže u Švajcarskoj

Foto: Pixabay

Mobilni operater Sunrise najavio je prošlog četvrtka da namerava da do trećeg kvartala 2020. godine „osnovnim 5G-om“ obuhvati 90% švajcarske populacije, prenosi švajcarski mediji Le Temps. Primena ove tehnologije, koja će između ostalog omogućiti brži pristup internetu u pokretu, nastavlja se uprkos otporu dela stanovništva.  

Treba naglasiti da je Sunrise početkom 2019. godine stekao dozvolu za niske frekvencije (700 MHz), koje omogućavaju maksimalnu brzinu od 1 Gbit po sekundi, nižu od one koja će biti omogućene tehnologijom visokih frekvencija. „Highspeed“ 5G omogućiće brzine do 2 Gbit po sekundi na frekvenciji 3,5 GHz. 

Telefoni koji su u prodaji duže od godinu dana nisu kompatibilni sa „osnovnim“ već samo sa „stvarnim“ 5G-om, navodi se u tekstu. Međutim, Samsung-ov Galaxy C20 sada je jedan od prvih mobilnih uređaja kompatibilnih sa ove dve vrste mreža, dok iPhone 5G još uvek ne postoji.

Za razliku od Sunrise-a, operater Swisscom je pre godinu dana aktvirao svoje prve 5G antene, da bi u decembru prošle godine lansirao „široki“ (wide) 5G koji omogućava brzine od 1 Gbit po sekundi tako što je jednostavno ažurirao softvere postavljenih antena.

Međutim, Nacionalna komisija za javno zdravlje izglasala je, tesnom većinom (11 glasova za, 10 protiv i 3 uzdržano), prošlog petka predlog za sprovođenje pratećih mera, a koje se odnose na efekta ove tehnologije na zdravlje ljudi. 

Ove mere obuhvataće nadgledanje izloženosti radijaciji, stvaranje konsultantske službe za zaštitu životne sredine, i inteziviranje istraživanja o efektima mobilne telefonije na zdravlje. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara