Kompaniji Huawei ponestaje čipova usled sankcija SAD

Foto: Pixabay

Huawei, najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, navodi da im ponestaje procesorskih čipova usled sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv te kompanije, prenosi The Verge.

Ričard Ju, predsednik kompanije Huawei, rekao je da od sledećeg meseca kineska kompanija više neće moći da nastavi sa proizvodnom svojih Kirin čip sistema zbog stalnog ekonomskog pritiska koji dolazi iz Vašingtona.

"Nažalost, u drugom talasu sankcija SAD, naši proizvođači čipova prihvatali su porudžbine samo do 15. maja. Proizvodnja će se završiti 15. septembra. Ova godina bi mogla da bude poslednja za ovu generaciju Huawei Kirin čipova visoke klase", rekao je Ju na konferenciji za štampu. 

Predstojeći model telefona, Mate 40, čije predstavljanje je planirano za septembar, mogao bi da bude poslednji Huawei telefon sa tim čipsetom.

Vlada SAD optužila je kompaniju za postavljanje zlonamernog koda u svoju mrežnu infrastrukturu, kako bi navodno pomogla kineskoj vladi u špijunaži zapadnih zemlaja.

Huawei je odbacio optužbe, ali je vlada SAD kompaniju zajedno sa 114 podružnica u maju stavila na "crnu listu", što znači da je američkim kompanijama zabranjeno da Huaweiju prodaju tehnologiju bez saglasnosti američke vlade.

To takođe znači da je, na primer, tehnološkom gigantu Guglu zabranjeno poslovanje sa kineskim partnerom, sprečavajući dogovor oko Android license i postojanje Gugl aplikacija na Huawei uređajima.

U odredbi naveden je Emergency Economic Powers Act kako bi se zabrana opravdala, i navodi da se "otvorenost (poslovanja) mora balansirati sa potrebom da se zemlja zaštiti od kritičnih bezbednosnih pretnji".

Uprkos zabrani u SAD, Huawei je ove godine nadmašio Samsung kao najveći proizvođač telefona na svetu, otpremivši više uređaja između aprila i juna od bilo koje druge kompanije, navela je analitička firma Canalys.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara