Ilustracija, Foto: Pexels

Kompaniji Oranž počelo suđenje - maltretiranje dovelo do samoubistava i depresije

Ilustracija, Foto: Pexels
Pred sudom u Parizu je počelo suđenje telekomunikacionom gigantu - kompaniji Oranž, zbog moralnog maltretiranja koje je, navodno, dovelo do 19 samoubistava, 12 pokušaja samoubistva i osam slučajeva ozbiljne depresije među zaposlenima.

Optuženo je sedam aktuelnih i bivših rukovodilaca kompanije, čiji je naziv nekada bio Frans Telekom i pre 10 godina, kada su se događala samoubistva, prolazila je kroz period smanjenja broja zaposlenih i modernizacije.

Pred sudom su bivši predsednik Frans Telekoma Didije Lombar, nekadašnji direktor za kadrovska pitanja Olivije Barbero i bivši zamenik direktora Luj Pjer Vene.

PROČITAJTE JOŠ:

Radi se o najvećem suđenju u Francuskoj zbog moralnog maltretiranja i očekuje se da će trajati dva meseca.

Tvrdi se da su optuženi pogoršali uslove rada zaposlenih, čime su bila ugrožena njihova prava, dostojanstvo, fizičko i mentalno zdravlje i profesionalna budućnost.

Još četvorica nekadašnjih rukovodilaca su optužena za saučesništvo, javlja AP. Moralno maltretiranje može biti kažnjeno sa godinu dana zatvora i 15.000 evra. Sudi se i kompaniji Oranž, kojoj sud može narediti da isplati štetu svakoj žrtvi.

Istraga o talasu samoubistava između 2007. i 2010. godine je usledila posle žalbi sindikata. Lombar je izjavio da se radilo o rezultatu "lokalnih teškoća, bez međusobne povezanosti".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.