Foto: Pixabay

Kompjuteri predviđaju gde će se desiti epidemija ebole

Foto: Pixabay
Kompjuterski model koji proračunava gde bi epidemija ebole mogla da izbije ukazuju da bi broj incidenata mogao da se uveća za 60% do 2070. godine ako životna sredina, društvo i ekonomija nastave da se razvijaju po sadašnjim trendovima.

Kako prenosi portal The Verge, novostvoreni informatički model bi u budućnosti mogao da se iskoristi za utvrđivanje područja na kojima će se sprovoditi vakcinacija pre nego što epidemija izbije, a mogli bi da ga koriste i države kako bi sprečavali širenje bolesti na graničnim prelazima.

Model je na osnovu podataka uspeo tačno da identifikuje mesta na kojima su epidemije već desile, poput Konga i Gabona, ali je takođe ukazao na mesta u Nigeriji u kojima bi bolest tek mogla da se proširi.

Isto sredstvo bi moglo da se preradi i koristi za sprečavanje drugih virusa, a naučnik koji je učestvovao u njegovoj izradi, Dejvid Reding, se nada da će ljudi zbog njega početi da razmišljaju o svim faktorima zbog kojih se ebola širi, konkretno na društvene i ekološke promene.

Kako se klimatske promene ubrzavaju, naučnici i lekari sve češće ukazuju da se epidemije bolesti koje prenose životinja sve teže predvidjaju. Krpelji i komarci zahvaljujući toplijim temperaturama češće dolaze u kontakt sa ljudima, donoseći sa sobom viruse poput Lajmske bolesti, Denge ili Zika.

Ebola može da se prošri dolaskom u bliski kontakt sa krvlju ili telesnim tečnostima zaražene osobe ili životinje, a ubija od 25 do 90% pacijenata, u proseku oko polovine svih koji obole.

Jula tekuće godine, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanredno stanje na globalnom nivou zbog epidemije ebole u Kongu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara