Kontaminirani susam iz Indije povučen sa hrvatskog tržišta

Foto: Pixabay

Susam uvezen iz Indije koji je kontaminiran kancerogenim pesticidom etilen-oksidom ponovo je problem u mnoštvu evropskih zemalja, pa i u Hrvatskoj zbog čega je sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom, piše Večernji list.

Belgija je prva upozorila na incident putem evropskog sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF), nakon čega su sporni proizvodi vraćeni distributerima, a zatim je EU obavezala uvoznike da na granicama dalje analiziraju susam poreklom iz Indije.

Incident sa kontaminiranim susamom već neko vreme je problem u evropskim zemljama, a za sad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije, rekao je agenciji Hina upravnik hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević, navodi Večernji list.

U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen-oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

Evropska unija je zaključila da takva kontaminacija predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje u bloku jer je etilen-oksid klasifikovan kao mutageni, kancerogeni i reproduktivno toksični sastojak koji nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

U Hrvatskoj su prema podacima Ministarstva poljoprivrede u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen-oksidom. To je porast u odnosu na 2018. kad je zabeleženo 60 objava i 2019. godinu kad su bile 53 objave.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara