Kontroverze oko izbora Federike Mogerini za rektora prestižnog fakulteta

Wikimedia Commons, Olaf Kosinsky:Skillshare.eu

Federika Mogerini, bivša šefica spoljne politike Evropske unije, nalazi se u centru pažnje zbog planova da se imenuje za rektora na prestižnom Koledžu Evropa koji finansira EU, prenosi Politico.eu.

Njena kandidatura izazvala je negodovanje među bivšim studentima i profesorima koledža, kao i među zvaničnicima EU. Oni kažu da Mogerini nije kvalifikovana za poziciju rektora, ne ispunjava kriterijume predviđene za to, kao i da je ušla u trku mesecima nakon isteka roka za prijavu 30. septembra.

Oni takođe optužuju Hermana Van Rompeja, bivšeg predsednika Evropskog saveta i bivšeg premijera Belgije koji sada vodi administrativno veće fakulteta, da je odbacio veliki broj bolje kvalifikovanih kandidata, kako bi poziciju rektora dobila Federika Mogerini.

„To je pomalo kao da nekoga ko nikad nije naučio da leti postavite za kapetana velikog putničkog aviona“, rekao je Mikel van Hulten, diplomirani student Koledža Evrope.

"Akademska institucija treba da bude primer transparentnih i odgovornih procedura," dodao je van Hulten.

Mogerini "ne ispunjava kriterijume koje je Koledž Evrope postavio za tu poziciju," napisao je na svom blogu Džon Vort, gostujući profesor na koledžu. "Nikad nije upravljala akademskom strukturom (složenom ili ne)."

Institucija tradicionalno imenuje rektore sa doktoratima ili koji su svoju karijeru izgradili unutar Koledža. 

Jorg Monar, sadašnji rektor, prethodno je vodio Odeljenje za političke i administrativne studije na Koledžu. Njegov prethodnik Pol Demaret bio je direktor Pravnih studija Koledža pre nego što je vršio dužnost rektora od 2003. do 2013. godine.

Mogherini ima diplomu iz politikologije sa rimskog univerziteta La Sapienza. Kasnije je postala poslanica i osam meseci obavljala funkciju ministra spoljnih poslova Italije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Filosof

    Iako ne podržavam ono što je pričao tokom zagovaranja Brexit-a, tj. lagao glasače što je kasnije i priznao, obećavajući da će novac koji bi išao za EU biti preusmeren za bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu britanaca (samo što je "slučajno" prevideo da će doći i do pada ekonomije, pa tog novca neće biti), za sve što je rekao u vezi Evropske Komisije bio je u pravu Najdžel Feridž. Taksativno je naveo za šta je bila optužena ili čak osuđna većina članova Komisije na čijem čelu je bio van Rompaj, a tokom rasprave o predlogu za stastav te Komisije i njenog izglasavanja (EU Komisija je pandan državnoj Vladi). Ne zna se ko je od članova te komisije na čelu sa Rompajom bio gori, ovi iz istočnoevropskih zemalja svi bili politički aktivni u komunističkim partijama ili kasnije u tranziciji učestvovali u malverzacijama, predstavnica Francuske bila osuđena za korupciju, itd. I onda ih lepo sve pitao Najdžel na kraju: da li biste od ove Komisije kupili polovan auto! I šta je onda narod mogao da očekuje od takvih "političara"? EU drži trenutno jedino Nemačka, čijoj privredi odgovara unija bez granica i zajednička valuta, sve druge privrede zemalja EU imaju problem sa spoljnotrgovinskim deficitom i nižim standardom građana zbog toga što ne kontrolišu valutu koju koriste.