Korona-kriza i vlasnika Topshop-a dovela pred stečaj

Foto: Pexels/ Artem Beliaikin

Arkadija Grupa (Arcadia Group), multinacionalna kompanija sa sedištem u Londonu suočava se sa velikom krizom u poslovanju, pogoršanom zatvaranjem mnogih radnji usled pandemije koronavirusa, a ugrožena su i radna mesta 13.000 zaposlenih, prenosi Jutarnji list. Vlasnik grupacije je za sada potražio spas kroz predstečajni postupak.

Kolaps kompanije je u medijima opisan kao "najveći u korporativnom svetu Britanije tokom korona-krize".

Vlasnik Arkadija Grupe, Filip Grin, angažovao je stručnjake za stečaj da nađu kupce zainteresovane za preuzimanje kompanije koja je vlasnik brendova Topšop (Topshop), Topman, Mis Selfridž (Miss Selfridgea), Doroti Perkins (Dorothy Perkins), Evans i Barton (Burthon).

Pokretanje postupka restrukturiranja zaštitiće kompaniju od potraživanja kreditora, dobavljača odeće i vlasnika prostora u kojima su smeštene trgovinske radnje pomenutih brendova, dok se za njih ne nađu kupci.

RUSKI LANAC MARKETA PLANIRA DA DOĐE U SRBIJI, PLANIRA DA OTVORI VIŠE OD 100 PRODAVNICA

Iz uprave kompanije kažu da ih je u problem dovela pandemija odnosno zatvaranje trgovinskih radnji na duže vreme.

To su, prema njihovi rečima, najteži uslovi poslovanja sa kojima su se do sada suočili.

BBC piše da nije pomoglo ni to što su vlasnici poslovnog prostora snizili cenu zakupa za trgovinske radnje kako bi pomogli kompaniji.

Prema pisanju Gardijana, Arkadija Grupa je pokazala slabost jer je godinama odlagala prilagođavanje novim uslovima poslovanja, odnosno orijentisanje ka onlajn prodaji i ulaganje u digitalni marketing.

Ipak, analitičari sektora maloprodaje očekuju da će popularniji brendovi, poput Topšopa i Topmana, lako naći nove vlasnike. 

Kada je reč o zaposlenima, 9.300 od ukupno 13.000 radnih mesta je na prinudnom odmoru. Još nije poznato da li će biti otpuštanja i kolikom obimu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara