Ilustracija. FOTO: Pixabay

Kosovski zvaničnici pod istragom zbog isplate Behtel-Enki

Ilustracija. FOTO: Pixabay

 

Kosovsko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog isplate 53 miliona evra konzorcijumu Behtel-Enka, koji je gradio autoput od Prištine do Skoplja, a u Srbiji se pominje kao budući izvođač radova na Moravskom koridoru.

Kosovska vlada isplatila je 53,1 milion evra američko-turskom konzorcijumu u junu 2018, a sada su se pod istragom zbog ovoga našli neimenovani zvaničnici vlade, prenosi Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Vlada u Prištini isplatila je ovaj iznos na zahtev Behtel-Enke, kao kaznu zato što su kasnili sa redovnom isplatom rata za izgradnju autoputa.

Behtel-Enka je dobio posao izgradnje puta Priština-Skoplje dugačkog 60 kilometara u februaru 2014. za oko 600 miliona evra. Prvobitno je trebalo da put bude pušten u rad početkom 2018, ali je konačno otvoren u maju 2019.

Srbija je sa Behtel-Enkom potpisala memorandum za izgradnju deonice Pojate-Preljina za 800 miliona evra, a deo stručne javnosti kritikovao je dodelu ovog posla mimo tendera.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kasnije je izjavila da će Vlada formirati komisiju i tek onda izabrati partnera, a Vlada je u avgustu donela uredbu o načinu izboru strateškog partnera.

Tenderi se nisu sprovodili ni u slučajevima kada su poslove na izgradnji putne infrastrukture dobijale kineske firme, već se išlo na sklapanje međudržavnih sporazuma uz uzimanje kredita.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija upozorila je da se u ovim slučajevima zaobilazi zakon o javnim nabavkama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara