Kovid aplikacija u Hrvatskoj doživela fijasko, kasni i diže lažnu uzbunu

Foto: Pixabay

Aplikacija Stop Covid 19 za praćenje korona virusa preko pametnih telefona trebalo bi da pomogne u suzbijanju pandemije, prenosi portal Index.

"Instalirali su mi je. Zasad ne radi ništa posebno", rekao je premijer Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Ako aplikacija, kako piše ovaj portal još uvek postoji na Plenkovićevom telefonu, ona je prilično usamljena jer nema sa kim da komunicira. 

Preciznije bi zapravo bilo da se kaže kako ne radi ništa, jer prema podacima stranice Sensor Tower koja prati preuzimanja i instaliranja neke aplikacije, hrvatski Stop Covid 19 preuzelo je manje od 15 hiljada ljudi. 

U Hrvatskoj inače ima više od 4 miliona aktivnih mobilnih telefona, što je više od broja stanovnika te zemlje.

Kada je aplikacija lansirana govorilo se da treba da je koristi najmanje 60 odsto stanovništva da bi dala ikakve rezultate.

"Ta aplikacija služi samo da bi se pokazalo da se nešto radi. U stvarnosti je potpuno beskorisna", rekao je za Index IT stručnjak i konsultant Marko Rakar. 

On je još pri najavama aplikacije upozoravao na brojne tehničke probleme koji onemogućavaju da ona stvarno bude od koristi.

Najvažniji problem je, kako je on objasnio, što ona značajno kasni u odnosu na zarazu i što upozorava na lažno pozitivne kontakte.

NADLEŽNI RAZMATRAJU UVOĐENJE KOVID APLIKACIJE U SRBIJI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara