FOTO: Pixabay

Kroacija erlajns pred stečajem

FOTO: Pixabay

Kroaciji erlajns preti stečaj, a za nastavak rada u sledećih šest meseci nedostaje im 150 miliona kuna, saznaje Index.hr.

Neto gubitak Kroacija erlajnsa prvih devet meseci ove godine iznosio je 34,4 miliona kuna.

"Nadzorni odbor zatražio je procenu troškova poslovanja za idućih šest meseci od konsalting firme BDO. Njihova procena je da bi za nastavak ovakvog poslovanja, bez promene, za daljih šest meseci nedostajalo 150 miliona kuna", rekao je za Index visokopozicionirani izvor iz Kroacija erlajnsa. 

"Konzervativnija procena koja uključuje smanjeno otplaćivanje računa dobavljačima za sedam odsto ukazuje na potrebu za daljih 70 miliona kuna", dodaje. 

Rekao je da Kroacija erlajns u vlasništvu još ima samo dva motora i tehniku, ali da su toliko u minusu da ni njihova prodaja ne bi bila dovoljna. 

Kaže kako je ostalih 10 motora (budući da imaju 12 aviona u floti) u najmu, nisu u njihovom vlasništvu. Što se tiče tehnike, reč je o sektoru kompanije u kojem rade aviomehaničari, a njihovo odvajanje iz kompanije i prodaja, takođe kaže, ne bi bili dovoljni za nastavak rada nakon proleća. 

"U tom scenariju prestajemo da plaćamo aerodromima, a nećemo moći da plaćamo ni gorivo. To je kraj. Ovo je definitivno put u stečaj, osim ako se ne dogodi neko čudo", rekao je izvor iz Kroacija erlajnsa. 

U Kroacija erlajnsu izbegavaju konkretan odgovor na pitanje. 

Umesto odgovora na konkretna pitanja o procenama konsalting kompanije BDO, iz Kroacija erlajnsa su odgovorili da su "baš kao i mnogi drugi avioprevoznici širom sveta, suočeni sa širokim rasponom strateških, operativnih i finansijskih rizika uslovljenih globalnim kretanjima".


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara