Krugman: Budućnost ekonomije će zavisiti od robota

Nobelovac Pol Krugman veruje da će budući razvoj i rast svetske ekonomije biti osiguran najviše zahvaljujući napretku veštačke inteligencije i robotike.

Krugman se u svom blogu, koji godinama objavljuje najuticajniji američki dnevni list "Njujork tajms", usprotivio pesimitičkim gledanjima na budućnost planetarne ekonomije, ocenivši da su teze o predstojećoj "hiljadugodišnjoj stagnaciji zbog kraja tehničkog progresa", pogrešne.

Američki ekonomista, koji je i profesor prestižnog Prinston univerziteta, navodi kao dokaz ispravnosti svoje teze to što je u poslednje vreme razvoj veštačke pameti i robotike napredovao gigantskim koracima koji su još pre desetak godina bili gotovo nezamislivi. 

"To što se donedavno smatralo fantastikom ili šalom - prepoznavanje reči, mašinski prevod, putovanje automobilom bez vozača - odjednom je postala realnost", kaže Krugamn, uz napomenu da se era visoko-tehnološke revolucije u svetu sada nastavlja ubrzanim tempom. 

Pesimisti se, međutim, pitaju šta će biti sa zaradama ljudi i stotinama miliona radnih mesta u Kini i drugim zemljama u slučaju daljeg naglog razvoja robotike, a ekonomista Robert Gordon, iz američkog Nortvest unverziteta, tvrdi da je burni privredni razvoj sveta u protekla dva i po veka bio "izuzetak" i da predstoji možda i milenijumski ekonomski zastoj. 

Gordon ističe da su ključni pronalasci već ugledali svetlost dana i da sada predstoji dugotrajna era stagnacije, uz opasku da takozvana digitalna revolucija ne doseže do novih glavnih pronalazaka u drugoj industrijskoj revoluciji 19. veka koja je bila glavni motor ekonomske ekspanzije u proteklih sto godina. 

Ekonomista Džoel Mokir, Gordonov kolega sa istog univerziteta, tvrdi suprotno, navodeći u tekstu, koji je objavio Evropski centar za istraživanje ekonomske politike, da nauka stvara "stepenice da bi mogla da ubira voće koje se nalazi na sve većoj visini, kao i uslove za tehnički napredak". 

Mokir na osnovu toga zaključuje isto što i Krugman i tvrdi da će se zbog stalnog tehničko-tehnološkog progresa ekonomski rast na planeti produžiti u nedogled.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara