FOTO: Pixabay

Lažna odeća, lekovi, telefoni... koštali EU 92 milijarde

FOTO: Pixabay

Evropska unija izgubila je više od 92 milijarde evra godišnje između 2012. i 2016. zbog kršenja autorskih prava, prema izveštaju koji je objavila Kancelarija EU za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Daleko najveće gubitke imala je industrija odeće, obuće i modnih detalja – 28,4 milijarde evra godišnje, a sa povezanim industrijama gubitak je dostigao 45,9 milijardi, objavila je Kancelarija početkom juna.

Drugi najveći gubitak od 9,6 milijardi evra godišnje imala je farmaceutska industrija, potom kozmetička industrija sa 7,1 milijardi, a na četvrtom mestu su proizvođači vina i žestokih pića sa izgubljene 2,4 milijarde godišnje.

Muzička industrija je ubedljivo najmanje izgubila zbog piraterije, odnosno oko 100 miliona godišnje, prema procenama EUIPO

Industija pametnih telefona izgubila je 4,2 milijarde evra u 2015. godini, ali u ovom sektoru EUIPO ima podatke samo za tu godinu.

EUIPO je analizirala situaciju u 11 sektora: proizvodnja odeće i obuće, lekova, kozmetike, pametnih telefona, vina i žestokih pića,  pesticida, nakita i satova, torbi, sportske opreme, igara i igračaka, i u muzičkoj industriji.

Direktan gubitak u ovim sektorima iznosio je 56 evra milijardi godišnje, dok je sa povezanim industrijama ukupno iznosio 92 milijarde.

PROČITAJTE JOŠ:

EP izglasao: Pooštravaju se pravila o poštovanju autorskih prava

Kinezi nezaustavljivo proizvode lažne Lego kocke

Kako se navodi u izveštaju, falsifikovani proizvodi čine do 6,8 odsto vrednosti uveoza EU ili oko 121 milijardi evra godišnje.

EUIPO je u partnerstvu sa Evropskom kancelarijom za patente (EPO) utvrdio da je udeo industrija koje se „intenzivno koriste pravima intelektualnog vlasništva" u BDP-u Evropske unije iznosi 42 odsto, ili 5,7 hiljada milijardi evra.

Te industrije stvaraju višak u spoljnoj trgovinskoj razmeni EU od 96 milijardi evra, a radnicima se isplaćuju 46 odsto veće plate nego u ostalim sektorima.

U ovim oblastima radi 28 odsto od ukupnog broja zaposlenih u EU, a još 10 odsto radi u povezanim sektorima, navodi se u izveštaju.

Prema istraživanju EUIPO i OECD iz 2019. procenjuje se da su povrede prava intelektualnog vlasništva u međunarodnoj trgovini tokom 2016. možda iznosile čak 3,3 odsto svetske trgovinske razmene.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara