Leonardo Di Kaprio podržao borbu za zaštitu reke Vjose u Albaniji

Foto: Wikipedia/ Joergsam/

Nakon vesti iz Bosne i Hercegovine, da su se vlada i premijer obavezali da će odmah preduzeti korake u zaštiti reka koje čine region "Plavog srca Evrope", ohrabrujuće vesti stižu i iz Albanije, objavio je na svojoj Fejsbuk stranici američki glumac Leonardo Di Kaprio.

Kako dodaje poznati glumac, jedna od poslednjih velikih divljih reka u Evropi, Vjosa, koja protiče kroz Albaniju, mogla bi da bude spašena od izgradnje hidrocentrale i brane.

Di Kaprio se inače pozvao na vest od 25. septembra, kada je albanski premijer Edi Rama objavio je da je projekat brane Kalivac koja je trebalo da se gradi u koriti te reke jer će to područje biti proglašeno nacionalnim parkom, o čemu je Nova ekonomija već pisala. 

Poznati glumac smatra i da bi budući nacionalni park reke Vjosa mogao da postane najveće zaštićeno područje jedne reke u Evropi, jer pokriva nekoliko stotina kilometara reka i potoka i štiti mnoge ugrožene vrste poput evropske jegulje i nedavno otkrivene vjosine kamene muhe.

"Budući park bi mogao da postane uzor za Strategiju biodiverziteta u okviru Zelenog sporazuma (sklopljen među članicama Evropske unije). Očekujemo još dobrih vesti o konkretnim akcijama za potpunu zaštitu reka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije koji čini "Plavo srce Evrope", poručio je Di Kaprio.

ALBANIJA: OBUSTAVITI IZGRADNJU BRANE I HIDROELEKTRANE NA RECI VJOSI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara