Letonija pokrenula kovid aplikaciju zasnovanu na Eplovim i Guglovim rešenjima

Foto: Pixabay

Letonija će po svemu sudeći postati jedna od prvih zemalja koja je lansirala aplikacija za pametne telefone, urađenu pomoću novih alatki koje su kreirali IT giganti iz Sjedinjenih Država, Epl i Gugl Alfabet, kako bi pomogli u praćenju infekcija korona virusom, javlja Rojters.

Na čemu je zasnovano rešenje Epla i Gugla možete pročitati OVDE. 

Letonijska "Apturi Covid", ili u prevodu "Stop Kovid" aplikacija, upravo je  zasnovana na tehnologiji koju su prošle nedeje lansirali Epl i Gugl i koja može da radi na 99 odsto pametnih telefona u svetu sa iOS i Android operativnim sistemima.

Prethodni uspeh aplikacija za pronalaženje virusa u zemljama poput Singapura i Australije, bio je rezultat različitih rešenja, jer nije bio zasnovan na Eplovom i Guglovom rešenju, zasnovanom na korišćenju bluetooth tehnologiji kratkog dometa, kao metodu merenja rizika od infekcije.

U Srbiji se još uvek, barem prema onome što se može čuti u javnosti, ne razmišlja o pravljenju aplikacije za praćenje zaraza korona virusom. https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/u-srbiji-za-sada-bez-aplikacija-za-pra%C4%87enje-zara%C5%BEenih. 

"Programeri veruju da će ponuđena rešenja naići na široku primenu, kao i da će se aplikacija uskladiti sa ostalim aplikacijama koje se širom sveta koriste za istim principima na kojim je i ona zasnovana", navodi se u saopštenju, tvoraca aplikacije.

Aplikacija će u početku raditi samo među pripadnicima ove baltičke nacije koja broji oko 2 miliona ljudi.

Ali ovaj pristup u kreaciji aplikacije, Letoniju usklađuje sa za sada labavom koalicijom, koju čini nekoliko evropskih zemalja, Nemačka, Švajcarska i Estonija, koje rade na tome da omoguće svojim aplikacijama za praćenje virusa da razmenjuju neophodne informacije van državnih granica.

Poput rominga na mobilnom telefonu, to bi omogućilo aplikaciji da radi i onda kada korisnik putuje u inostranstvo i ohrabruje vlade zemalja da olakšaju kretanje, bez opasnosti da se pokrene drugi talas pandemije. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara