Lideri EU podržali „zelenu tranziciju“ u planu za oporavak od pandemije

Foto: Pixabay

Lideri zemalja članica Evropske unije pozvali su Evropsku komisiju da počne sa pripremom „sveobuhvatnog plana za oporavak“, za period posle pandemije koronavirusa, koji će sadržati i ekološke i digitalne aspekte, javlja Euractiv.

Šefovi zemalja EU, nakon neformalne videokonferencije o reakciji na pandemiju i drugim pitanjima, pozvali su institucije EU da „počnu sa pripremom neophodnih mera za povratak na normalno funkcionisanje“.

„Trenutno je borba protiv pandemije koronavirusa i njenih posledica hitna. Ipak, trebalo bi da počnemo sa pripremama mera za povratak naših ekonomija i društava na normalno funkcionisanje i na održivi razvoj, uz integraciju, pored ostalog, zelene tranzicije i digitalne transformacije, na osnovu pouka iz krize“, navodi se u zvaničnom saopštenju.  

Lideri zemalja EU pozvali su Evropsku komisiju i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da, uz „konsultacije sa drugim institucijama, posebno sa Evropskom centralnom bankom“, u tu svrhu izradi i „mapu puta“ i odgovarajući akcioni plan. 

U prvobitno je verziji saopštenja sa sastanka, u koju je Euractiv imao uvid, nije se pominjala zelena tranzicija. 

Grupe za zaštitu životne sredine podršku ekološkim merama kao delu politike EU za period posle pandemije smatraju pobedom, nakon što su Poljska i Češka ranije pozvale na suspendovanje ili čak napuštanje Evropskog zelenog dogovora kako bi se fokusirale na zdravstvenu krizu.

„Dobrobit ljudi na duži rok je u neraskidivoj vezi sa zdravljem našeg okruženja i klime. Istinski ambiciozan Evropski zeleni dogovor mora biti deo odgovora EU. On će Evropu učiniti bolje opremljenom za borbu sa hitnim slučajevima klime i biodiverziteta“, rekla je Ester Asin, direktorka za evropsku politiku međunarodne organizacije Svetska fondacija za prirodu (WWF).  

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za Zeleni dogovor Frans Timermans ranije je podržao pozive WWF, rekavši da je EU „sposobna da izađe na kraj“ i sa kratkoročnom krizom zbog koronavirusa i dugoročnom situacijom sa klimatskim promenama.  

Evropski zeleni dogovor je set političkih inicijativa koje je predložila Evropska komisija, sa sveobuhvatnim ciljem da Evropu učini „klimatski neutralnom“ do 2050. godine. Taj set je predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen nazvala evropskim „korakom na Mesec“.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara