Ljubljančani ne daju da se preseli Union pivo

Foto: Nova ekonomija

Vlasnik slovenačke pivare u ljubljanskom naselju Donja Šiška, kompanija Hajneken saopštila je svoj plan o preseljenju proizvodnje Union piva u Laško, prenosi ljubljanski Dnevnik. Kako se dodaje, pojavile su se i nezvanične informacije da bi to pivo možda moglo da se proizvodi i u Karlovcu, gde Hajneken takođe poseduje pivaru.

Kao glavni razlog za preseljenje proizvodnje Union piva, koje je simbol lokal-patriotizma za građane slovenačke prestonice, navodi se istrošena oprema, a pre svega sistem hlađenja star 35 godina.

Dodaje se da zastarelo prostrojenje predstavlja i bezbednosni rizik.

U blizini pivare, prema pisanju portala maribor24.si, osvanuli su leci koji pozivaju na bojkot i koji podsećaju kako je Hajneken došao sa velikim obećanjima i uveravanjima.

"Uz poštovanje i svest da Laščani itekako znaju i mogu da proizvedu dobro pivo, naravno da Union ne može da se (pravi) u Laškom. Jednostavno to ne radi. Jer, svi znamo, osnova svakog dobrog piva je voda", piše u lecima.

Autori tih letaka navode da je najbolja ona voda koja dolazi iz slavine, a ne ona koja se toči iz boce. Oni podsećaju ina priču o pivari Padavena u severnoj Italiji, koja radi od 1897. godine i koja je postala jedna od najvećih u toj zemlji.

Zrenjaninsko pivo ponovo se proizvodi posle 15 godina
Jedan hotel spasava sve male pivare u Srbiji (VIDEO)

Pobunjeni građani podsećaju da je ona zatvorena nekoliko godina nakon što je njen vlasnik postao Hajneken.

"Tamošnji radnici su se borili do zadnjeg i na kraju, ali ne i najmanje važno, okupirali fabriku i došlo je do dogovora. Nakon toga pivara radi u manjem obimu, ali dobro posluje", tvrde neimenovani autori letaka.

Ljubljanski Dnevnik piše da je nakon otkrivanja planova o preseljenju proizvodnje i fermentacije piva Union iz Ljubljane u Laško, počelo i preseljenje finansijske uprave te kompanije u Poljsku.

Nezvanične informacije da bi Union pivo moglo da se proizvodi i u Karlovcu za sada je demantovala uprava Pivovarne Laško Union.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.