London više nije najveća berza u Evropi

Foto: Pixabay

Amsterdam je prošlog meseca pretekao London kao najveći evropski centar za trgovanje akcijama, nakon što je Holandija preuzela deo prometa koji je Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo nakon Bregzita, piše Fajnenšal tajms.

Na berzama Euronext Amsterdam i holandskim ograncima CBOE Europe u januaru se prosečno trgovalo sa 9,2 milijarde evra vrednim akcijama, što je više od četiri puta više u odnosu na decembar prošle godine.

Istovremeno, promet na tržištima hartija od vrednosti u Velikoj Britaniji naglo je opao na ekvivalent od oko 8,6 milijardi dolara. 

Do promene je došlo zbog zabrane trgovanja finansijskim institucijama sa sedištem u Londonu, jer Brisel više britanskim berzama ne prizanje isti nadzorni status koji imaju ostala tržišta u Evropi.

Bez takozvane ekvivalencije koja bi olakšala prekogranično poslovanje, došlo je do preusmeravanja 6,5 milijardi evra vrednih poslova nazad u EU, u istom periodu kada je Bregzit priveden kraju krajem prošle godine.

Pariz i Dablin su takođe imali mali rast poslovanja prošlog meseca, jer se trgovina odvijala preko EU-ovih kompanija Aquis i Liquidnet, umesto preko Londona.

Kao odgovor na to, London je ukinuo zabranu trgovine švajcarskim akcijama, poput Nestle-a i Roche-a, kojima se trenutno ne može trgovati direktno na berzama u EU.

Trgovina akcijama EU mogla bi se vratiti u London u okviru razgovora između Ujedinjenog Kraljevstva i Unije o finansijskim uslugama, a dve strane planiraju da u martu potpišu memorandum o razumevanju, ukazuje Fajnenšal tajms.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara