Mađarska će brisati poreklo vakcine iz sertifikata o imunizaciji

Foto: Pixabay

U mađarskim sertifikataima o vakcinaciji protiv COVID-19 neće biti naveden vrsta i proizvođač cepiva, prenosi Euractiv.

Prema amandmanu koji je Vlada Mađarske preložila tokom vikenda, deo teksta koji je predviđao prenos zdravstvenih podataka nadležnim vlastima izmenjen je kako bi se isključili podaci o vrsti vakcine koja je upotrebljena.

To pitanje je posebno osetljivo u Mađarskoj, koja je jedina država EU koja vrši vakcinaciju ruskim "Sputnjik V" i Sinofarmovim cepivima proizvedenim u Kini, koje Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila za upotrebu.

Poljska je, na primer, nedavno odlučila da samo ljudi sa negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili sa sertifikatom koji dokazuje da su dobili vakcinu koju je odobrila EU mogu da uđu u zemlju bez karantina.

Jedine tri vakcine koje su trenutno odobrene u EU proizvode Fajzer-BioNTech, Moderna i AstraZeneka.

U nedelju je mađarski premijer Viktor Orban na društvenim mrežama objavio da je vakcinisan kineskom vakcinom.

Trenutno je nejasno da li će biti kreiran zajednički sertifikat na nivou EU, zbog čega je upitna i mogućnost građana vakcinisanih ruskim i kineskim medicinskim sredstvima da dokažu imunizaciju.

Nakon prošlonedeljnog video-samita lidera EU u četvrtak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su se stavovi zemalja o uvođenju "kovid-pasoša" približili, ali da konačan dogovor još uvek nije postignut.

U međuvremenu, Mađarska se obavezala da će kupiti samo polovinu vakcina Moderna koje je odobrila EU i koje su mogle biti dodeljene proporcionalno njenom stanovništvu. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • lol

    Slovacka a i Austrija najverovatnije. Italija u pregovorima. Obzirom da je Slovacka vec dopremila 2 miliona doza vakcina koje nisu odobrene od evropske agencije ukazuje na manjak istih. Ove informacije su proverive na zvanicnim sajtovima. Nije jasno zasto pominjete Madjarsku kao jedinu?