Mafija povezana sa komunističkim špijunima glavni razlog protesta u Bugarskoj

Foto: Wikimedia/ European People's Party

Već dva meseca Bugari protestuju protiv mafijske oligarhije koja je okupirala državne institucije, pravosuđe, medije i službe bezbednosti, piše portal Politico.

Građani Bugarske koji protestuju zahtevaju ostavku predsednika vlade Bojka Borisova i Glavnog tužioca The Cap-a (Policajca) Ivana Geševa.

Mnogi Bugari su besni jer je budućnost njihove dece dovedena u pitanje u zemlji koja je označena kao najsiromašnija u Evropskoj uniji i gde je mafija iznad zakona.

Prema nedavnim istraživanjima, 80 odsto Bugara smatra da je korupcija široko rasprostranjena, a više od 70 procenata čvrsto podržava proteste.

Bure baruta u Bugarskoj zapalio je sedmog jula Hristo Ivanov, bivši ministar pravde i šef antikorupcijske partije Da Bugarska. 

On je na jednoj plažu na Crnom moru, uživo pred kamerama pokazao kako Ahmed Dogan, počasni predsednik Etničke turske stranke u Bugarskoj i nekadašnji agent iz sovjetske ere protivpravno zauzima javno zemljište za svoju palatu i pristanište i ilegalno koristi državne agente kao svoje čuvare.

Protesti su postali žešći prošle nedelje kada se policija sukobila sa građanima tokom takozvanog “velikog nacionalnog ustanka”.

BUGARSKA: PROTESTI PROTIV KORUPCIJE, OTPUŠTENA TRI MINISTRA

MAFIJA VUČE KORENE IZ SOCIJALISTIČKE BUGARSKE

Kako piše Politico, današnji oligarsi i mafija u Bugarskoj vode poreklo od špijunske službe iz doba komunizma koja je sticala moć u krvavim kriminalnim obračunima tokom devedesetih godina.

Tada je Broj 1 u mafiji bio Ilija Pavlov, rvač i bivši agent državne bezbednosti, koji je vodio konglomerat zvani Multigrup i koji je ubijen iz snajpera 2003. godine.

U ovoj priči on se ponovo pominje jer su ljudi iz tajne policije koji pripadaju njegovoj generaciji i dalje jako moćni.

Bojko Borisov takođe ima pedigre “tvrdog momka” bio je karate šampion i telohranitelj bivšeg komunističkog diktatora Bugarske Todora Živkova.

Istaknuti mafijaš optužio ga je da je povezan sa reketiranjem zvanom SIC, ali je on to odlučno porekao, predstavljajući se kao glavni razarač korupcije. 

PREDSEDNIK NA STRANI NARODA

Demonstranti i predsednik države Rumen Radev, međutim, vide Borisova kao glavnog pokretača mafije.

Aktuelna korupcionaška kriza delimično potiče iz činjenice da je mafija sada oslobođena straha od strožijeg kažnjavanja EU, pa se sve drskiji oligarhijski kraljevi vraćaju taktikama iz devedesetih u želji da dominiraju bugarskom ekonomijom. 

Jedan od glavnih razloga koji je izveo demonstrante na ulice je i taj da EU neprekidno ulaže novac u tu zemlju a da veći deo tih para završi u rukama mafije.

Pri tome, Unija ne zahteva veću vladavinu zakona u Bugarskoj.

Brisel i Berlin, čak nisu ni kritikovali Borisova koji je, podseća Politico, ključni saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednice Evropske komisije Ursule von der Leien u Evropskoj narodnoj stranci, desnog centra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara