FOTO: Pixabay

Maloletnici pred sudom zaštićeni u EU

FOTO: Pixabay

Maloletnici koji budu osuđeni na zatvorske kazne u Evropskoj uniji moraće da služe kaznu odvojeni od odraslih, prema direktivi EU koja štiti prava dece u krivičnom postupku, a koja je nedavno stupila na snagu.

Maloletnici takođe imaju pravo na advokata, vlasti moraju da poštuju njihovu privatnost, a svako ispitivanje moraće da bude snimljeno tonski i vizuelno ili na drugi prikladan način, saopštila je Evropska komisija.

Osumnjičenim ili optuženim maloletnicima garantuje se pravo na pravnu pomoć ili finansijsku podršku ako nemaju sredstava da sami pokriju troškove postupka.

Članice EU koje još nisu implementirale ova pravila u svoje zakonodavstvo dobile su zadatak da to učine što je moguće pre, dodaje se u saopštenju.

„Evropska komisija nastaviće da radi sa državama članicama kako bi garantovala da se pravila primenjuju ispravno i na dobrobit građana", rekla je EK.

Ovom poslednjom direktivom dopunjuje se korpus prava koja se već primenjuju u EU, kao što su pravo na pretpostavku nevinosti, na advokata ili pravo na tumača i prevodioca, dodaje Evropska komisija.

PROČITAJTE JOŠ:

Direktor Gugla: Direktiva o autorskim pravima ubija raznolikost na internetu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara