Foto: Pixabay

Mančester Siti zvanično najvredniji klub na svetu

Foto: Pixabay
Američka investiciona firma „Silver lejk" otkupila je nešto više od 10% engleskog fudbalskog kluba Mančester Sitija za pola milijarde dolara, čime je to sportsko udruženje zvanično postalo najvrednije na svetu. 

Fajnenšl tajms (Financial Times) izeštava da je ovim dogovorom tržišna vrednost Mančester Siti dostigla 4,8 milijardi dolara, a da će vlasnik kluba, City Football Group (CFG), sveži kapital upotrebiti za dalju ekspanziju poslovanja.

„Silver lejk" je do sada uglavnom ulagao u tehnološke kompanije iz Silicijumske doline, ali je u prethodnim godinama počeo da investira u industriju zabave, kupovinom franšize Ultimate Fighting Championship (UFC).

Američki investitori su, navodno, pre ovog posla pokušali da otkupe udeo u drugim evropskim klubovima, uključujući i londonski Čelsi.

CFG je holding kompanija koja upravlja sa više fudbalskih klubova, u vlasništvu je „Abu Dabi Junajted Grupe, dok su dve kineske kompanije manjinski partneri.

List Forbs (Forbes) je sredinom ove godine vrednost Mančester Sitija procenio na 2,7 milijardi dolara, čime je završio na petom mestu tabele najskupljih sportskih društava.

Po toj proceni, prvo mesto zauzeo je Mančester Junajted, sa procenjenom vrednošću od 4,2 milijardi.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara