Foto: Pixabay

Manje penzije za Hrvate koji su radili u bivšim republikama SFRJ

Foto: Pixabay
Veliki vroj hrvatskih penzionera koji je delom ili u celini svoj radni staž ostvario u nekoj od bivših jugoslovenskih republika može u bliskoj budućnosti očekivati znatno manje uplate od državnog Mirovinskog zavoda.

Kako prenosi portal Novac.hr, dvadesetak godijna od sklapanja međudržavnih ugovora o socijalnom osiguranju je konačno počeo proces ažuriranja visina penzija, koji bi mogao da pogodi oko 2.000 penzionera.

Nezvanični podaci ukazuju da su pojedinim penzionerima već počeli da dospevaju umanjeni čekovi, tako da je jednoj korisnici koja se obratila redakciji penzija umanjena za 1.100 kuna (oko 150 evra), odnosno za približno trećinu.

Navedena osoba koristi porodičnu penziju vog muža, koji je veći deo staža, 20 godina i mesec dana,  ostvario na području Hrvatske, dok je devet godina i pet meseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 meseci u Bosni i Hercegovini.

Razlog koji se navodi za umanjenje jeste taj što su bivšim radnicima penzije do sada isplaćivane kao da su u celosti zarađene u Hrvatskoj.

Najveći deo tamošjih penzionera koji su u sličnoj situaciji već je dobilo penzije umanjene za neki deo, ali penzijski sistemi Srbije i BiH tek sada šalju obračune za hrvatske državljane koji su staž ostvarili u tim državama.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara