Maslinjaci u krizi, očekuje se poskupljenje ulja

Problemi u maslinjacima u Španiji i Italiji mogli bi da dovedu do povećanja cena maslinovog ulja, upozorava špansko udruženje proizvođača ovog ulja Infaoliva.

Ekstremne suše mesecima pogađaju jug Španije, dok su se na italijanskim plantažama maslina pojavile bakterije koje ugrožavaju berbu. Španija je najveći svetski proizvodjač maslinovog ulja, ispred Italije, a u njenoj pokrajini Andaluzija, najviše pogodjenoj sušom, proizvodi se oko 45 odsto ukupne proizvodnje "žutog zlata", piše švajcarski list 24 sata.

Suočeno sa rizikom od osetno manje berbe ove godine, tržište je već reagovalo, pa je u samo nekoliko poslednjih nedelja cena ekstra devičanskog ulja skočila sa 2,40 na 2,70 evra po kilogramu, prema podacima Invaolive. 

U ovom udruženju naglašavaju da cena maslinovog ulja poslednjih desetak godina iznosi u proseku 2,45 evra po kilogramu. Proivođači i analitičari u sekotru predviđaju da će cene sigurno dodatno skočiti u narednim mesecima, ali još ne iznose preciznije podatke. 

Za razliku od Španije koja se bori sa nedostatkom kiša, u Italiji glavnu opasnost za rod maslina predstavlja bakterija "Xylella fastidiosa", i prema rečima jednog poljoprivrednog prozivođača u regionu Apulija, u jugoistočnoj Italiji, prinosi će biti osetno manji, samim tim i proizvodnja ulja, a cene bi, po njegovoj oceni, mogle biti više i 30-40 odsto. 

U Španiji je prošle godine proizvedeno 1,77 miliona tona maslinki, uz rast od čak 40 odsto u odnosu na prosečnu godišnju berbu iz prethodne četiri godine. Ove godine Infaoliva računa na proizvodnju od samo 800 hiljada do milion tona. 

Kako navodi isti izvor, pozivajući se na podatke Međunarodnog udruženja za maslinarstvo, bez obzira na obim proizvodnje, potrošnja maslinovog ulja u svetu neprekidno raste, za poslednjih 20 godina povećana je 60 odsto, a ovakvoj dinamici posebno su doprinele Kina, SAD, Australija i Kanada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.