Kolinda Grabar Kitarović FOTO: Facebook

Mediji pitali Kolindu Grabar Kitarović koliko je koštao njen pregled u privatnoj klinici

Kolinda Grabar Kitarović FOTO: Facebook
Redovna cena MR skrininga celog tela koji je Kolinda Grabar Kitarović obavila 15. februara iznosi 7.700 kuna -oko 1.000 evra, stoji na računu koji je dostavljen T portalu.

Taj portal je od Kancelarije hrvatske predsednice tražio podatak koliko je Grabar Kitarovićevu koštao taj pregled koji je izazvao veliko interesovanje javnosti. Postavili su i pitanje zašto je pregled obavila u privatnoj poliklinici, a ne u državnoj bolnici i da li ga je platila svojim novcem. 

Iz Kancelarije hrvatske predsednice je stigao odgovor da je Grabar Kitarovićeva račun platila sama, ali je iz njene službe za odnose s javnošću rečeno da nemaju saznanja o iznosu obavljene usluge. Kako se navodi, tek na insistiranje portala, otkrivena je suma na računu za pregled. 

Pregled je obavljen u poliklinici Radiohirurgija Zagreb, za koju se navodi da je jedna od najsavremenijih poliklinika za dijagnostiku i lečenje karcinoma radioterapijom, radiohirurgijom i hemoterapijom na području jugoistočne Evrope. Tu polikliniku je pre dve godine lično Grabar Kitarovićeva otvorila. 

Kao razlog zašto je odabrala baš tu kliniku, iz Kancelarije hrvatske predsednice objasnili su da je prim. dr Dragan Švarc dugogodišnji lekar kod kojeg je Grabar Kitarovićeva išla na preventivne preglede. 

Doktor je u međuvremenu prešao da radi u privatnu kliniku, pa je Grabar Kitarovićeva ove godine preventivni pregled, magnetsku rezonancu dojki i unutrašnih organa obavila u poliklinici Radiohirurgija. 

Ta klinika, kako se navodi, ima uređaj najnovije generacije za navedeni pregled. 

Portparolka hrvatske predsednice Ivana Crnić je pre dva dana izjavila da je Grabar Kitarovićeva sredinom januara više puta bila na infuziji u Kliničko-bolničkom centru Sestre milosrdnice i da je bila na pregledu u privatnoj klinici Radiohirurgija Zagreb. 

Ona je za zagrebački "Večernji list" rekla da je Grabar Kitarovićeva primala infuziju da bi "pod virozom mogla da obavlja posao i otputuje u zvaničnu posetu Turskoj". Kada se radi o pregledu u privatnoj klinici koja je specijalizovana za dijagnostiku i lečenje karcinoma radioterapijom i radiohirurgijom, Crnićeva je navela da je predsednica obavila redovne i preventivne preglede. 

Kako se navodi, u Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza, ali ni praksa da državni vrh objavljuje rezultate svojih sistematskih pregleda.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara