Ilustracija FOTO: Pexels

Mekdonalds izgubio prava na zaštitni znak Big mek na području EU

Ilustracija FOTO: Pexels
Američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds izgubio je prava na zaštitni znak Big mek na području EU.

Evropski regulatori doneli su odluku u korist irskog lanca brze hrane Supermac's, prema kojoj će ime Big Mac u EU moći da koriste i druge kompanije, uključujući i Mekdonalds.

Presudom, koju je Rojtersu dostavio Supermac's, ukinuta je registracija zaštitnog znaka Mekdonaldsa, pri čemu se navodi da najveći svetski lanac brze hrane nije dokazao njegovu izvornu upotrebu za pet godina pre nego što je slučaj 2017. podnesen nadležnim telima. 

Iz Supermac'sa kažu da sada mogu da prošire poslovanje u Velikoj Britaniji i Evropi. Navode da nikada nisu imali proizvod naziva "Big Mac", ali kako je Mekdonlds koristio sličnost dva imena kako bi blokirao širenje irskog lanca. Osnivač irskog lanca Pat McDonagh izjavio je da je ovo velika pobeda u nastojanjima za ukidanjem zaštitnog znaka Big Mac, koji postoji od 1996. godine. 

"Ovo je velika pobeda za poslovanje uopšte. Ona sprečava veće kompanije da 'zlostavljaju zaštitnim znakovima' tako što ih gomilaju a ne koriste", kazao je McDonagh. 

Mekdonalds, koji na međunarodnom nivou prodaje svoje vodeće burgere Big Mac, kao dokaz je dostavio ispise evropskih internet stranica, kao i plakate, ambalažu i pismene izjave predstavnika kompanije koji potvrđuju prodaju burgera Big Mac u Evropi, prenosi Seebiz.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara