Meksički proizvođači tekile rade pod koronom, očekuju rast

Foto: Pixabay

Meksički proizvođači tekile očekuju rast i nastavljaju sa žetvom agave i pripremama za ovu godinu, javlja Rojters.

Nakon što su dva najveća proizvođača piva u Meksiku, kompanije Hajneken i Grupo Modelo, obustavila proizvodnju u Meksiku zbog mera protiv širenja koronavirusa, meksički proizvođači tekile saopštili su da će nastaviti sa radom. 

Prema podacima Komore meksičkih proizvođača tekile, godišnji prihod od prodaje tekile u više od 118 zemalja iznosi oko dve milijarde dolara, a najveća izvozna tržišta su SAD i Kanada.   

“Ni u SAD ni u Kanadi nema restrikcija na proizvodnju i prodaju alkoholnih pića”, rekao je za Rojters predsednik Komore Rodolfo Gonzales. On je rekao da proizvođači tekile ove godine očekuju rast između četiri i pet odsto, uprkos šteti koju je pandemija napravila prodaji u barovima, restoranima i hotelima širom sveta.

Gonzales kaže da će se nastaviti zahtevna žetva biljke agave, od koje se pravi tekila, jer ta poljoprivredna delatnost za Meksiko predstavlja ključnu ekonomsku aktivnost. On je rekao da bi obustavljanje proizvodnje sirovine za tekilu dovelo do “ozbiljnih posledica” po proizvođače.

“Moramo da završimo celokupnu sadnju agave za ovogodišnji ciklus do narednog meseca. Ako bismo sada obustavili aktivnosti, izazvali bismo iznepopravljivu štetu”, rekao je Gonzales.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara