Mere podrške na globalnom nivou 19.5 biliona dolara

Foto: Pixabay

Od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa, vlade i centralne banke širom sveta uložile su 19,5 biliona dolara (19.500 milijardi dolara) kako bi podržale svetsku ekonomiju, navodi MMF u svom godišnjem izveštaju, koji prenosi CNN.

Vlade širom sveta su do septembra teluće godine izdvojile 12 biliona, dok su centralne banke pomogle privredi sa dodatnih 7,5 biliona dolara.

Međutim, čak i pored svih preduzetih mera, koje su uključivale smanjenje poreza, subvencije zarada, kreditiranje malih preduzeća i smanjenje kamatnih stopa na rekordno niske nivoe, svetska ekonomija doživljava najgoru recesiju od Velike depresije u međuratnom periodu.

Ekonomske aktivnosti i zapošljavanje u većem delu sveta i dalje su znatno ispod nivoa pre izbijanja pandemije.

Najavljena vakcina protiv COVID-19 nagoveštava bolje izglede za globalnu ekonomiju naredne godine, ali čak i pored toga zemlje će biti u problemima i u bliskoj budućnosti.

"Zemlje sada moraju da pređu dug put koji će biti težak, neujednačen, neizvestan i sklon zastojima", rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gde raste broj novozaraženih, još uvek ima oko deset miliona radnih mesta manje nego pre početka pandemije, a nekoliko država uvodi nova ograničenja da zaustave porast broja zaraženih, što će otežati dalji oporavak.

Istovremeno, Evropska unija se suočava sa unutrašnjim političkim konfliktom koji bi mogao da odloži konačno odobrenje fonda za oporavak od koronavirusa od 800 milijardi evra (950 milijardi dolara), o kojem se pregovara mesecima i koji je trebao da bude implementiran 1. januara 2021. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara