Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo priveden zbog malverzacija

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo priveden je u akciji zbog malverzacija prilikom kupovine 26 korišćenih autobusa javnom kantonalnom preduzeću GRAS.

Akcija policije je izvedena po nalogu tužilaštva Tuzlanskog kantona, koje je tražilo istragu protiv pet osoba i jednog pravnog lica u vezi s za izbegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 korišćenih autobusa na gas od odgovornih osoba u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS Sarajevo od firme Junuzović kopex iz Lukavca tokom 2017. godine.

Cilj izbegavanja javnih nabavki, kako se navodi, bio je pribavljanje imovinske koristi prodavcu od više stotina hiljada maraka, na teret budžetskih sredstava Kantona Sarajevo.

Istraga je povezana i s pokušajem da se na isti način i s istim ciljem nabavi 25 minibus vozila u GRAS-u od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja, navodi se u saopštenju.

Osim protiv Fiše, istraga je otvorena i protiv privremenog upravnika u GRAS-u Harisa Gušića, predsednika Sindikalne podružnice tog javnog preduzeća Adnana Himzanije, advokata i edukatora za javne nabavke Sanela Nezirića, protiv vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex iz Lukavca Amira Junuzovića, kao i protiv te firme.

U saopštenju se navodi da je Fišo, kao ministar saobraćaja u Vladi KS, udružio grupu ljudi, koja je po dogovoru, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima GRAS-a, u postupku nabavke autobusa zloupotrebila svoja službena ovlašćenja, kako bi se pribavila imovinska koristi firmi Junuzović kopex.

Navedeno je da je udruženim delovanjem osumnjičenih toj firmi omogućena veća zarada, kao razlika između prodajne vrednosti i nabavne cene vozila, i da su pokušali slično prodajom i kupovinom minibus vozila.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara