FOTO: Flickr

MMF: Evrozona da se spremi za masovni dolazak finansijskih društava

FOTO: Flickr

Generalna direktorka MMF Kristin Lagard ocenila je u Dablinu da evrozona zbog Bregzita treba da bude spremna da primi "masovni dolazak" finansisijskih društava.

"Ključno je preduzeti mere da sve bude spremno, u smislu regulative i nadzora, za masovan dolazak finansijskih kompanija koje će se preseliti iz sadašnjeg sedišta u kontinentalnu Evropu, i u Irsku", rekla je Lagardova u govoru na konferenciji o evropskoj monetarnoj uniji. 

Ta njena izjava dolazi u trenutku kada se hiljade firmi sve više i više boji propasti pregovora Velike Britanije i EU, i izlaska Velike Britanije iz Unije bez sporazuma o ustupcima i prelaznom periodu. 

Finansijski sektor već ima evropske pasoše koji omogućavaju firmama da nude usluge na celom kontinentu, iako su smeštene u Velikoj Britaniji. To više ne bi bilo moguće ako London napusti jedinstveno tržište, što je vlada premijerke Tereze Mej obećala da će učiniti. 

Velika Britanija želi da pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi uključivao i finansijske usluge, ključne za britansku ekonomiju i uticaj njenog kapitala, ali se Brisel za sada tome protivi. 

Više banaka koje su simboli londonskog Sitija je ranije saopštilo da će biti primorane da izmeste odredjene aktivnosti i zaposlene koji uz njih idu, ali su odnedavno usvojile malo manje kataklizmičku retoriku. 

Banka Engleske je ocenila da bi 10.000 zaposlenih u sektoru finansijskih usluga mogli biti premešteni prvog dana Bregzita. 

Kao znak velikih strahova finansijskog miljea, evropski bankarski regulator EBA je danas ukazao na manjak priprema finansijskih institucija za izlazak Velike Britanije iz EU, što će se desiti za manje od devet meseci, i od njih zatražio da se pripreme i za Bregzit bez sporazuma. 

Pretnje te vrste nisu ograničene samo na finansijski sektor, pa je tako evropski gigant Erbas prošle nedelje najavio mogućnost da napusti Veliku Britaniju ako se ostvari scenario bez sporazuma s Briselom. 

Prema istraživanju koje je objavila advokatska firma Bejker end Makenzi, polovina evropskih firmi je zbog Bregzita već smanjilo svoje investicije u Velikoj Britaniji. 

Anketa je rađena među 800 šefova kompanija iz Francuske, Nemačke, Španije, Holandije, Švedske i Irske.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara