MMF: Jaz između bogatih i siromašnih zemalja sve veći

Kristalina Georgieva, Foto: Flickr

Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) je kao globalnom zajmodavcu potrebno više sredstava za podršku teško zaduženim zemljama, a globalni ekonomski izgledi su i dalje vrlo neizvesni. Istovremeno, jaz između bogatih i siromašnih zemalja neprekidno raste, izjavila je direktorka MMF-a Kristalina Georgieva za agenciju Rojters.

Georgieva je najavila novo odobrenje specijalnih prava vučenja (SDR), koje će zemljama pružiti veći fiskalni prostor za rešavanje zdravstvene krize i za ubrzanje prelaska na digitalnu i zelenu ekonomiju.

Sjedinjene Američke Države najveći su deoničar MMF-a, a do sada su pod predsednikom Donaldom Trampom blokirale taj potez, tvrdeći da bi se time obezbedilo više sredstava bogatijim zemljama, budući da bi raspodela bila srazmerna njihovom vlasničkom udelu.

Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson, nova predsedavajuća upravnog odbora MMF-a, koja je govorila na virtuelnoj konferenciji zajedno sa Georgievom, kazala je da potreba za likvidnošću i dalje velika i da će se konsultovati sa zemljama članicama o opcijama za proširenje likvidnosti.

Georgieva je ukazala da je MMF povećao koncesiono finansiranje ekonomija u razvoju, koje je uključilo i donacije od oko 20 milijardi dolara kroz postojeća specijalna prava vučenja.

Taj vid finansiranja će, dodala je, i dalje igrati važnu ulogu, ali su potrebni dalji koraci.

"Važno je da imamo mogućnost da proširimo svoj kapacitet za podršku zemljama koje zaostaju", rekla je Georgieva.

Ona je navela i da očekuje da će Grupa od 20 glavnih ekonomija produžiti trenutni moratorijum na službene isplate najsiromašnijih zemalja, koji bi trebalo da se završi u junu, ali da će mnogo toga u privrednom oporavku zavisiti od brzine vakcinacije u narednim mesecima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara