FOTO: Max Pixel

Glavni problem neodlučnost smanjenja spoljnotrgovinskog suficita

MMF: Nemačka rizikuje da ugrozi globalnu finansijsku stabilnost

FOTO: Max Pixel

Nemačka neodlučnost da smanji spoljnotrgovinski suficit doprinosi trgovinskim tenzijama i povećanju rizika koji mogu ugroziti globalnu finansijsku stabilnost, smatra Moris Obstfeld, glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- U zemljama sa suficitom (tekućeg računa) poput Nemačke, vidimo, u najboljem slučaju, mlake mere za smanjenje viška - napisao je Obstfeld u gostujućem komentaru objavljenom danas u nemačkom dnevniku Velt, prenosi agencija Rojters.

MMF i Evropska komisija već dugo traže od Nemačke da podstakne domaću tražnju tako što će povećati plate i investicije da bi se smanjile, kako kažu, globalne ekonomske neravnoteže. Predsednik SAD-a Donald Tramp, otkako je izabran, takođe je više puta kritikovao rast nemačkog izvoza.

Obstfeld je naveo da zemlje poput SAD-a, u kojima je eksterni bilans tekućeg računa prenizak, treba da smanje budžetske deficite, da podstiču domaćinstva da više štede i da postepeno normalizuju svoju monetarnu politiku.

Zemlje u kojima je taj bilans previsok, kao što je to slučaj sa Nemačkom, trebalo bi da povećaju državnu potrošnju, na primer investiranjem u infrastrukturu ili digitalizaciju, kako bi kompanije više ulagale u domovini, umesto da traže prilike u inostranstvu.

- Neto eksterne pozicije će se još više razilaziti. To povećava rizik da dođe do poremećaja valutnih ili cenovnih usklađivanja imovine u zaduženim zemljama, što bi bio hendikep za sve - upozorava Obstfeld. Međutim, kako dodaje, "ukoliko bi došlo do naglog prilagođavanja, onda bi trpele i zemlje dužnici i poverioci".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara