MMF povećao prognozu svetskog privrednog rasta za 2021. na 6%

Foto: Pixabay

Svetska privreda podstaknuta snažnim rastom ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama bi trebala da zabeleži rast od šest odsto ove godine, što je za 0,5 procentnih poena više od prognoze objavljene u januaru, saopštio je Medjunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je revidirao naviše i rast svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022. godinu, koji će, kako je naveo, biti 4,4 odsto, ili za 0,2 procentna poena više nego u januaru.

Za SAD gde su se nizali jedan za drugim podsticajni programi predvidja se rast od 6,4 odsto u 2021. godini, odnosno 1,3 procentna poena više nego što je procenjeno u januaru, i rast od 3,5 odsto, ili jedan procentni poen više, za 2022. godinu. 

"Uprkos velikim neizvesnostima oko razvoja pandemije sve jasnije vidimo izlazak iz ove zdravstvene i ekonomske krize", rekla je Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja MMF-a predstavljajući novo, aprilsko izdanje MMF-a "Globalni ekonomski izgledi 2021".

MMF je blago povećao svoju prognozu rasta za evrozonu za 2021. godinu, na 4,4 procenta, navodeći da bi Evropa trebalo da oseti dobrobit od američkog podsticajnog plana za pandemiju.

Ipak se produbljuje razlika izmedju evrozone i SAD koje će izaći brže iz pandemije zahvaljujući bržoj vakcinaciji i novom paketu pomoći američkoj privredi koji je usvojila administracija predsednika Džozefa Bajdena od 1.900 milijardi dolara koji će imati  snažniji i brži uiticaj na oporavak ekonomije.

Prognoza privrednog rasta za evrozonu je viša za 0,2 procentna poena od prognoze iz januara, dok će američka privreda prema novoj prognozi porasti 6,5 odsto ove godine, odnosno za 1,3 procentna poena više nego što je predvidjeno u januaru.

Britanija koja je početkom januara napustila evropsko jedinstveno tržište, će, kao i SAD, brže osetiti oporavak zahvaljujući bržoj masovnoj vakcinaciji nego u EU. Britanski BDP treba da se poveća za 5,3 odsto ove godine, što je više za 0,8 procentnih poena nego u januaru. 

Dok je kineska privreda već 2020. dostigla svoj nivo pre pandemije, privreda SAD treba da dostigne predpandemijski nivo ove godne.

Medjutim, za evrozonu i Veliku Britaniju ekonomska aktivnost će ove godine ostati ispod nivoa na kome je bila krajem 2019, i tako će ostati do 2022. godine, ocenio je MMF.

Bajdenov plan oporavka će stimulisati američku privredu 2021. i 2022, a imaće i značajne posledice na glavne trgovinske partnere SAD, navela je ta organizacija.

Za 2022. godinu predvidja se rast od 3,8 odsto za 19 zemalja evrozone, odnosno 0,2 procentna poena više nego u prethodnoj proceni. Medjutim evrozona će tek marginalno nadoknaditi kašnjenje za SAD-om čiji BDP će 2022. porasti 3,5 odsto, odnosno jedan procentni poen više nego prethodno prognozirano.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.