MMF poziva na veće oporezivanje bogatih

Foto: Pixabay

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je vlade da povećaju oporezivanje bogatih domaćinstava, kako bi se smanjio jaz u prihodima između najbogatijih i najsiromašnijih, koji se pogoršao tokom pandemije Covid-19, piše Gardijan.

Upozoravajući da bi ekonomski šok izazvan pandemijom mogao potkopati stavove javnosti o pravičnosti oporezivanja i sistema socijalne zaštite i dovesti do socijalnih nemira, organizacija sa sedištem u Vašingtonu rekla je da istraživanja pokazuju da će vlade imati podršku javnosti ako prebace teret oporezivanja na bogatije članove društva.

MMF, koji je tokom prethodne godine izdao zajmove u vrednosti od desetina milijardi dolara zemljama u razvoju, rekao je da će prelazak na digitalne usluge, trend koji je ubrzala pandemija, loše uticati na nekvalifikovane radnike i da će dalje dovesti do većih stopa dugotrajne nezaposlenosti.

Nedavna istraživanja u SAD-u i Evropi pokazala su porast podržavanja progresivnije poreske politike i sve više ljudi podržavaja veće oporezivanje bogatih, kaže MMF.

Veliki broj zemalja obratilo se MMF-u u vezi sa dobijanjem pomoći otkako je pandemija dovela do najvećeg smanjenja globalne ekonomije još od 1930-ih godina.

Pomoć MMF-a tražilo 90 zemalja

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Sasa

    To će se završiti tako što će "srednja klasa" biti dodatno opljačkana i novac podeljen malo sirotinji, a više bogatima. Već više puta viđeno...

  • Petar

    Prepolovite broj političara i ta sredstava dajte. Dosta je pljackanja najvrednijih i stedljivih koji su motor razvoja društva.