Moderna razvija pojačane vakcine za soj virusa identifikovan u Južnoj Africi

Foto: Pixabay

Farmaceutska kompanija Moderna kaže da njena vakcina štiti od novih varijanti koronavirusa u laboratoriskim testovima, ali da će iz predostrožnosti testirati da li pojačana doza poboljšava imunološki odgovor organizma. Kompanija je saopštila i da razvija novu vakcinu koja cilja soj virusa prvi put identifikovan u Južnoj Africi, piše Vol strit žurnal.

Kompanija je u ponedeljak saopštila da su njene vakcine proizvele agense imunog sistema poznate kao neutrališuća antitela koja su delovala protiv testiranih varijanti virusa, uključujući sojeve koji su prvi put bili evidentirani u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

To znači da vakcina Moderne verovatno još uvek štiti od novih sojeva, ali slabiji odgovor na varijantu virusa iz Južne Afrike sugeriše da bi COVID-19 mogao da mutira dok se države utrkuju da distribuišu vakcine.

Izgleda da se novi sojevi lakše šire, a postoje znaci da je britanska varijanta smrtonosnija od ranijih oblika virusa. Američke zdravstvene vlasti upozorile su da bi varijanta virusa mogla da postane dominanta do marta.

Varijanta koja je prvi put pronađena u Južnoj Africi nije otkrivena još uvek u SAD-u, rekao je u nedelju Entoni Fauči, nacionalni stručnjak za zarazne bolesti. 

Da bi suzbio širenje novih sojeva u SAD, predsednik Bajden je u ponedeljak ograničio putovanja iz Južne Afrike i ponovo uspostavio zabranu većine putovanja u SAD iz Evrope, Ujedinjenog Kraljevstva i Brazila.

Otkad su se pojavili novi sojevi, proizvođači vakcina kažu da misle da će njihove vakcine i dalje pružati zaštitu. 

Modernina najava podržava istraživanje spoljnih naučnika ukazujući na to da zaštita od soja identifikovanog u Južnoj Africi možda nije toliko jaka, mada i dalje efikasna.

Moderna planira da u roku od nekoliko meseci započne sa testiranjem prve faze ove nove pojačane vakcine, koja je usmerena na južnoafričku varijantu virusa.

Prošle nedelje, Fajzer i Biontek rekli su da njihova vakcina štiti od britanskog soja, na osnovu laboratorijskih studija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara