Moguće potpuno otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju

Foto: Pixabay

Otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju postaje sve izvesnija opcija, jer globalna pandemija i dalje ugrožava manifestaciju koja treba da se održi za manje od stotinu dana, piše Kyodo News

"Ukoliko održavanje igara bude postalo nemoguće, treba otkazati. Koja je poenta Olimpijade ako se tamo bude širio virus. Moraćemo da donesemo odluku", rekao je Tošihiro Nikai, generalni sekretar Liberalno-demokratske partije (LDP), vladajuće stranke u Japanu.

Izuzetno je retko da se visoki japanski zvaničnik dotakne mogućnosti otkazivanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, navodi agencija. 

Nikai je takođe rekao da je biti domaćin igara "velika šansa" za Japan i da treba nastaviti sa naporima da se osigura uspeh uz podršku javnosti.

S druge strane, Taro Kono, ministar zadužen za imunizaciju stanovništva, rekao je će se igre održavati "na bilo koji mogući način", pa čak i bez publike.

Pored toga, premijer Japana Jošihide Suga obećao je da će igre biti bezbedne, i da će one poslužiti kao "simbol trijumfa čovečanstva nad pandemijom".

Nakon Nikaijevih komentara, opozicioni poslanici pozvali su vladu i LDP da obnovi diskusiju o tome da li treba nastaviti sa planovima za Olimpijske igre.

Nikai je kasnije ublažio svoje komentare, rekavši da odluka o otkazivanju leži na organizatorima i da LDP ostaje posvećen podržavanju igara koje će se održati sa svim neophodnim merama kako bi se osigurala bezbednost.

Slučajevi korona virusa u Japanu povećavaju se nakon što je prošlog meseca u potpunosti ukinuto vanredno stanje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • sasa

    cekajte, kako to kad je u pitanju lazni virus, tj sveCka zavera? ajte, pa nije moguce da japanci znaju bolje nego antivakseri i teoreticari zavere, tako uspesni, pametni, skolovani, sve nasuprot zaostalom, neinformisanom japanu i njihovoj neuspesnoj, nesposobnoj vladi...