Foto: Pexels

Šta pevaju Bugari i Rumuni?

Moj je život Švicarska

Foto: Pexels

Švajcarska je od 1. juna otvarila tržište rada za Bugare i Rumune što znači da će građani ove dve članice EU imati potpunu slobodu kretanja, rada i nastanjivanja u Švajcarskoj, javila je bugarska agencija Novinite. Jedina država članica EU čiji građani još uvek imaju ograničen pristup švajcarskom tržištu rada ostaje Hrvatska.
 
Švajcarska federalna vlada je 15. maja usvojila odluku o ukidanju kvota za građane Bugarske i Rumunije na teritoriji Švajcarske konfederacije. Odlukom se menja i Uredba o sprovođenju Sporazuma o slobodnom kretanju osoba između Švicarske i EU.
Protokol uz Sporazum, koji predviđa prelazni period do 10 godina za građane Bugarske i Rumunije, bio je na snazi od 1. juna 2009. godine.
 
Prema podacima iz Službe za migracije Švajcarske, do kraja 2018. godine u zemlji živi oko 11.600 Bugara. Većina njih je visoko obučena. Oni rade u bankarstvu, međunarodnim organizacijama, zdravstvu, kompjuterskoj tehnologiji, kulturi, umetnosti i nauci. 
Kako navodi Novinite,  Bugari koji legalno borave u Švajcarskoj, imaju dobro mesto u društvu.  Samo u posljednje dve godine više od 3000 Bugara naselilo se u Švajcarskoj u cilju zapošljavanja.
 
PROČITAJTE JOŠ: GRAĐANI GLASAJU ODLASKOM IZ SRBIJE 

Od ukupno 2,1 miliona stranaca koji borave u Švajcarskoj, Bugari čine oko 0,4%.
 
Bugarska zajednica u Švajcarskoj uglavnom je skoncentrisana u kantonima Cirih, Ženeva, Bern, Voie, Ticino, Aargau, Basel, Fribourg i St. Gallen.
 
Otvaranjem tržišta rada, broj legalno nastanjenih Bugara u Švajcarskoj će se verovatno još više povećati, ocenjuje agencija.
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara