Montenegro erlajns ponovo uvećao godišnje gubitke

Foto: Pixabay

Avio-kompanija Montenegro erlajns je tokom 2019. godine izgubila 7,96 miliona evra, četiri puta više nego godinu pre toga, a akumulirani gubici iz prethodnih godina približili su se cifri od 98 miliona evra.

Podgoričke Vijesti navode da su ukupni gubici odavno premašili vrednost kapitala kompanije, koji iznosi oko 37 miliona evra, odnosno da iz aktive ne bi mogla da izmiri gubitak ili dospele obaveze.

Iako su ukupni prihodi avio-prevoznika lane porasli sa oko 79,5 miliona na 80,67 miliona evra, poslovni rashodi su rasli još brže, sa oko 79,25 miliona na 85,21 milion evra.

Dugoročne obaveze kompanije su za godinu povećane za oko 3,4 miliona na ukupno 13,7 miliona evra, delom po osnovu finansijskog lizinga za nabavku aviona, a dugoročne obaveze prema Vladi Crne Gore po osnovu pozajmica iznose oko 7,7 miliona eura.

Broj zaposlenih u krajem prošle godine iznosio je pao je za 13 osoba na ukupno 372, na neodređeno je zaposleno 349 ljudi, dok su njih 23 angažovana na određeno vreme.

Iako je za godinu smanjen broj zaposlenih, troškovi zarada su tokom 2019. godine povećani sa 8,68 miliona na 8,75 miliona evra.

Sprovođenje posebnog zakona o ulaganju i konsolidaciji kompanije, vredan 155 miliona evra a koji je usvojen krajem prošle godine, privremeno je odloženo zato što se sprovodi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu.

Analiza, kako je Vijestima rečeno iz PR službe preduzeća, treba da posluži kao osnova za izjašnjenje tamošnje Agencije za zaštitu konkurencije po pitanju legalnosti državne pomoći Montenegro erlajnsa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara