Ilustracija FOTO: Pexels

Muzička industrija "stala na noge", ponovo zarađuje mnogo novca

Ilustracija FOTO: Pexels
Nakon višedecenijskog pada, globalna industrija snimljene muzike zabeležila je četvrtu uzastopnu godinu rasta prihoda u 2018. godini, navodi se u najnovijem godišnjem pregledu Međunarodne federacije fonografske industrije (IFPI). 

Kako piše časopis Rolling stone, prodaja muzike u celom svetu prošle godine dostigla je 19,1 milijardu dolara i konačno se dovoljno oporavila da bi prevazišla 18,4 milijarde dolara iz 2007. godine.

Izveštaj za 2019. godinu navodi podatak da je od 19,1 milijardi zarađenih u 2018. gotovo polovina - odnosno 47 posto ili 8,9 milijardi zarađena od platformi za internet prenos, takozvani 'streaming', koje se finansiraju pretplatom ili oglasima.

PROČITAJTE JOŠ:

Platforme za streaming su u prihodom ukupno porasle za 34 posto od 2017. do 2018., a plaćena ili pretplatom dobijena muzika u internet prenosu je porasla za 33 posto. Fizički formati poput CD-a su u međuvremenu pali za 10 posto, a digitalno preuzimanje je palo u još većoj meri, za 21 posto.

Trendovi u kupovini muzike su u skladu s onim što se može uočiti na američkom muzičkom tržištu: prodaja digitalnih i fizičkih albuma pada, a internet prenos raste. U svetskim okvirima neke regije poput Severne Amerike, Južne Amerike i Azije, pridonose više rastu ovog sektora nego druge, ali svetski trend među ljubiteljima muzike je korišćenje internet prenosa.

Zahvaljujući internet prenosu digitalna prodaja muzike, a to se odnosi na plaćeni internet prenos, besplatni internet prenos i preuzimanje muzičkih datoteka, je prešla brojku od 10 milijardi po prvi put u  istoriji.

Prema ovom izveštaju top 10 najvećih muzičkih tržišta su SAD, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Južna Koreja, Kina, Australija, Kanada i Brazil. 

Top 10 muzičara su: Drake, BTS, Ed Sheeran, Post Malone, Eminem, Queen, Imagine Dragons, Ariana Grande, Lady Gaga i Bruno Mars, piše Rolling Stone.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara