Na crnom tržištu cveta prodaja lažnih rezultata PCR testova

Foto: Pixabay

Kako širom sveta broj novih slučajeva korona virusa raste, mnoge zemlje sada zahtevaju negativne rezultate testa za prelazak granice, pa tako mnogi turisti kupuju lažne testove kako bi zaobišli ova pravila, piše Vašington post.

Praksa falsifikovanja ili kupovine lažnih rezultata pojavila se na destinacijama širom sveta, sa slučajevima izmanipulisanih rezultata u Brazilu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a letos je to bio slučaj i u Srbiji.

Prošle nedelje su francuski zvaničnici uhapsili grupu falsifikatora koji su prodavali lažne negativne rezltate na pariskom aerodromu Šarl de Gol. 

Prema agenciji Associated Press, grupa je tražila 180 do 360 dolara (150 do 300 evra) za digitalne potvrde negativnog rezultata.

Lažne potvrde čuvane su na mobilnim telefonima i imale su ime medicinske laboratorije koja se nalazila u Parizu.

Policija u Brazilu nedavno je uhapsila četvoricu domaćih putnika koji su falsifikovali testove na korona virus kako bi posetili ostrvo Fernando de Noronjaa privatnim avionom.

Britanska štampa navodi da se praksa pojavila i u Engleskoj. 

Lankašir telegraf je izvestio da je razgovarao sa jednim čovekom koji je doktorirao negativni test na korona virus svog prijatelja, odštampao ga i koristio za međunarodna putovanja. 

U Srbiji je letos uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su izrađivali lažne rezultate PCR testova za korona virus i druge isprave, koje su prodavali za od 100 do 800 evra, saopštilo je u Beogradu Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara