Protesti sve intenzivniji

Protest "Žutih prsluka"

Na ulicama Francuske 90.000 policajaca, stotine privedenih, bačen i suzavac

Protesti sve intenzivniji
Protest pokreta "Žutih prsluka" održavaju se danas u Parizu i drugim gradovima Francuske. Francuska vlada je zbog protesta širom zemlje na ulice izvela skoro 90.000 policajaca, usled straha od jačanja nasilja.

Antivladini protesti počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u široki pokret sa nizom pritužbi i gnevom protiv sistema. Demonstranti se bune, pored ostalog, protiv Makrona i visokih poreza.

"Žuti prsluci” protestuju i u Belgiji. U Briselu se policija sukobila sa demonstrantima koji su pokušali da dođu do četvrti gde su smeštene evropske institucije, zahtevajući ostavku belgijskog premijera Šarla Mišela, javili su lokalni mediji.

Pripadnici policije upotrebili su suzavac protiv manje grupe ljudi koji su bacali saobraćajne znake, flaše i druge predmete, u pokušaju da probiju barikadu u blizini Evropskog parlamenta.

Oko 2.000 pripadnika pokreta "Žuti prsluci" učestvovalo je u mirnom protestu u Marseju, na jugu Francuske, gde im se pridružilo desetak vozila hitne pomoći kao znak podrške, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Demonstranti su uzvikivali "Makron, ostavka", a neki od njih su rekli novinarima da nisu došli da razbijaju, već da iskažu nezadovoljstvo u ime svih građana, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i mladih.

Oko 600 policajaca bilo je raspoređeno na protestu u Marseju.

Francuski mediji su preneli da je održan protest i na Korzici.

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da je od jutros kada je počeo protest pokreta "Žuti prsluci" u Parizu privedena 481 osoba, od kojih je 211 zadržano u pritvoru.

Filip je zahvalio političarima, sindikatima i građanima koji su pozvali na smirenost i uzdržanost kako bi oni Francuzi koji žele da izraze svoje zahteve to uradili na miran način, ne mešajući se sa izgrednicima.

Premijer se obratio novinarima posle sastanka u Ministarstvu unutrašnjih poslova održanog zbog najavljenih protesta širom Francuske.

Francuska policija bacila je suzavac na demonstrante u blizini Šanzelizea. Više kanistera suzavca ispaljeno je na okupljene ljude u ulici nedaleko od Trijumfalne kapije u nameri policije da ih natera da se povuku.

Neki od okupljenih su uzvratili kamenicama i petardama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara